Primeurs van de Autosalon Genève 2013 11 minutes leestijd

Autosalon Geneve 2013 poster
De Autosalon Genève 2013 staat weer bol van bijzondere onthullingen, met het nieuwe topmodel van Ferrari, een bijzondere Lamborghini ter ere van het 50-jarig bestaan en de McLaren P1 als verwachte hoogtepunten. Naast deze hypercars zullen nog veel meer auto’s worden gepresenteerd tijdens de 83e jaargang van een van de belangrijkste autobeurzen ter wereld.

Elk merk zet zijn beste beentje voor tijdens deze Autosalon Genève 2013, waar ruim 10.000 journalisten verslag van doen. Elke show kent verrassingen, wat we nu alvast weten op een rijtje. Dit bericht wordt bijgewerkt met het laatste nieuws, houd deze pagina dus in de gaten!

In 2011 presenteerde Bertone toekomstige Jaguars.

In 2011 presenteerde Bertone hun visie op toekomstige Jaguars.

Bertone
Elk jaar toont Bertone een bijzondere creatie, dit jaar hebben ze een Aston Martin Rapide gekozen als basis voor een design showcase, de Jet 2+2.

Hyundai
Na de onthulling van de nieuwe Sante Fe op de Los Angeles Motor show, staat het debuut van de Europese versie op de rol. De type aanduiding heeft een toevoeging gekregen, de auto verschijnt als Grand Sante Fe.

Volvo V40 R-design 205

De Volvo V40 R-design debuteerde vorig jaar in Parijs.

Volvo
Het automerk met de meeste nieuwe modellen is ongetwijfeld Volvo, het gehele modellen gamma, op de nieuwe V40 en XC90, krijgt een kleine make-over met nieuwe technologie en designtaal van het Zweedse merk.

Nissan
De Nissan Note was altijd een vreemde eend in de bijt, met een opvallend love-it or hate-it design. In Genève zal Nissan de nieuwste generatie presenteren die een stuk minder uitgesproken design heeft, waarmee het Japanse merk de successen van de Qashqai en Juke wil doortrekken.

BMW Alpina B6 Bi-Turbo B3 GT3

Vorig jaar presenteerde BMW de M6 en Alpina de B6 gelijktijdig.

Alpina
Nog voordat de M-divisie van BMW de M3/M4 op de markt zet, verschijnt de nieuwe B3 Bi-Turbo van Alpina op de beursvloer van Genève.

Mitsubishi
Hoewel het auto en technologie bedrijf Mitsubishi de boot lijkt te missen als het over Elektrische auto’s gaat, gaan ze nu een concept poging wagen met de GR-HEV, een 4-wiel aangedreven truck en de CA-MiEV, een stadsauto.

Het duistere SIV-1 Concept model dat zal debuteren in Geneve.

Het duistere SIV-1 Concept model dat zal debuteren in Genève.

Ssangyong
Het Koreaanse merk Ssangyong zal de nieuwe Rodius in Genève presenteren, een auto die styling niet bepaald als USP heeft. Het automerk is zich dat ook bewust en onthuld daarom ook de SIV-1 Concept, die de toekomstige designtaal van het merk laat zien.

Maserati
Het lijkt onwaarschijnlijk dat Maserati al in Genève de nieuwe baby-Quattroporte en M5-killer, de Ghibli gaat presenteren. Het merk heeft namelijk al het Europese debuut van de Quattroporte en die auto moet in de schijnwerpers staan.

Er zijn nog steeds productie wensen voor de vorig jaar onthulde Pininfarina Cambiano.

Er zijn nog steeds productie wensen voor de vorig jaar onthulde Pininfarina Cambiano.

Pininfarina
Designhuis Pininfarina is een vaste waarde op de beursvloer in Hal 1, op de stand zal een hommage aan de vorig jaar overleden Sergio Pininfarina worden onthult.

Citroën
De Fransen zullen zich wel redelijk op de vlakte houden, met de wegzakkende omzet, verliezen en massa ontslagen. Daarom een zeer ingetogen Citroën Technospace Concept, die zonder grote wijzigingen later dit jaar in productie zal gaan als de nieuwe C4 Picasso.

Audi A4 All Road 2012 205

De immer grote stand van Audi tijdens de 2012 Autosalon Genève.

Audi
De Detroit Motor Show was het podium van keuze voor Audi, waar de RS6 en RS7 werden getoond. Daarmee zijn er nog weinig wereldprimeurs over in de koker te Ingolstadt, wat er wel is, een ‘Black Edition‘ optie pakket voor de TT. Daarnaast parkeert het merk uit Ingolstadt de A3 e-tron.

Subaru
Door de samen met Toyota ontwikkelde BRZ / GT 86 staat Subaru weer even een beetje in de spotlight, waar het lang niet is geweest. De Japanse autobouwer ziet dit ook en zal in Genève de VIZIV concept presenteren, die een ‘toekomst visie van innovatie’ en een nieuwe designtaal zal behelzen.

Pagani Huayra Autosalon Geneve 2011 204

Het debuut van de Huayra met chassis nr. 1 op de Autosalon Geneve 2011.

Pagani
In 2011 onthulde Horatio Pagani de Zonda opvolger, Huayra. Middels een teaser-video maakte het Italiaanse hypercar-bedrijf bekend dat er voor dit jaar wederom een belangrijke onthulling zal plaatsvinden. Is het de Huayra roadster?

Honda
In Genève zal Honda wederom een concept presenteren, de Honda Civic Wagon die later dit jaar bij de dealer verschijnt. Om de aandacht te trekken zal het Japanse merk ook de nieuwste versie van de NSX Concept parkeren.

In 2011 presenteerde BMW de Connected Drive Vision Concept op de Autosalon Geneve.

In 2011 presenteerde BMW de Connected Drive Vision Concept op de Autosalon Genève.

BMW
In Genève zal BMW in ieder geval de 3-serie Gran Turismo presenteren, wellicht zal ook de eerste productie auto van het submerk ‘i’, de i3 debuteren.

Mercedes-Benz
Voor zover bekend staan er dit jaar geen grote wereldprimeurs op stapel van het automerk uit Stuttgard. De C63 AMG Edition 507 en A 45 AMG zullen voor het eerst te zien zijn, naast het Europese debuut van de CLA en SLS Black Series.

Bentley Continental GT3

De Bentley Continental GT3 die samen met ProDrive is ontwikkeld tijdens het publieksdebuut op de Mondial de l’Automobile vorig jaar in Parijs.

Bentley
Met de nieuwe Flying Spur op stapel, lijkt een debuut op de Autosalon Genève 2013 waarschijnlijk, al is Frankfurt ook een mogelijkheid. Net als vorig jaar debuteren een paar Specification’s die het rijden in een Mulsanne nog aangenamer moeten maken. Geruchten zijn dat Bentley ook een productieversie van de GT3 raceauto meeneemt, waarvan het concept op de Mondial de l’ Automobile werd gepresenteerd.

Toyota
Terwijl de ontwikkeling van een GT 86 cabrio in volle gang is, zal op de stand van Toyota (volgens de Bentley-traditie) een concept model staan om de nodige feedback te vergaren. De auto wordt vergezeld door de i-Road concept en het Europese debuut van de nieuwe 4e generatie RAV4.
Naast de concept en straatauto’s, verwachten we ook de GT4 raceversie van de GT 86 die wordt gebouwd door het Engelse GPRM.

Lexus LF-LC Hybrid Concept op de Autosalon Geneve 2012.

De Lexus LF-LC Hybrid Concept op de Autosalon Genève 2012, een aantal kenmerken zijn terug te zien in de nieuwe IS.

Lexus
Terwijl de nieuwe IS in de Amerikaanse configuratie al zijn debuut beleefde op de Detroit Motor Show, heeft het merk nog veel in petto voor Genève  De IS 300h zal debuteren en de concept traditie wordt voortgezet met de LF-LC hybrid sports coupé concept die een prominente plek zal innemen op de stand.

Spyker
Wie had kunnen bevroeden dat Spyker dit jaar een nieuw concept model zal presenteren? Het nieuws dat Spyker een kleinere sportwagen gaat onthullen, die rechtstreeks de Porsche 911 beconcurreert, komt als donderslag bij heldere hemel.

De Aston Martin Rapide S wordt onthuld op de Autosalon Geneve 2013

Persfoto van de nieuwe Rapide S die zijn debuut zal beleven op de Autosalon Genève 2013.

Aston Martin
De vernieuwde Rapide, nu Rapide S, is al wereldkundig, in Genève zal de auto voor het eerst in het echt te zien zijn. Ook neemt de autobouwer de V8 Vantage SP10 mee, een op de GT4 racewagen gebaseerde auto. Centraal thema zal natuurlijk het 100-jarig bestaan zijn van het automerk.

Chevrolet
In Detroit, de thuisbasis van GM (en daarmee Chevrolet), werd eerder de 7e generatie Corvette onthuld die nu weer de toevoeging Stingray voert. In Genève zal de Convertible uitvoering van de auto voor het eerst te zien zijn. Wellicht zal ook de Spark EV voor het eerst in Europa te zien zijn.

Ferrari presenteert de 430 Scuderia Spider 16M en de 599 met HGTE pakket. Deze auto's zijn inmiddels vervangen voor respectievelijk de 458 Italia en F12berlinetta.

Ferrari presenteerde op de Autosalon Genève 2009 de 430 Scuderia Spider 16M en de 599 met HGTE pakket. Deze auto’s zijn inmiddels opgevolgd door respectievelijk de 458 Italia en F12berlinetta.

Ferrari
Na lang wachten zal de Enzo worden afgelost door een nieuw topmodel van Ferrari, die vooralsnog als F70 bekend staat. Kenners tipte de lancering eigenlijk voor de Autosalon van Parijs vorig jaar September, maar we moeten iets langer wachten om de auto in het echt te aanschouwen.

2012 McLaren P1 studiemodel waarvan het productiemodel wordt onthuld op de Autosalon Geneve 2013

Persfoto van de McLaren P1, waarvan het concept debuteerde op de Mondial de l’Automobile vorig jaar.

McLaren
Terwijl McLaren nog druk doende is met het testen van de legendarische F1 opvolger, is de onthulling op de Autosalon Genève 2013 reeds aangekondigd. De auto zal voor “tenminste 95%” gelijk zijn aan het concept dat eerder in Parijs stond te schitteren.

Kia
De Cee’d is al enige tijd op de markt, hoogtijd voor een potente Golf GTI killer. In Genève zal de Kia cee’d GT & pro_cee’d GT worden onthuld, naast een nieuwe concept car waarover later meer.

Lamborghini LP700-4 Aventador Geneva Motorshow 2012

De Lamborghini Aventador op de Autosalon Genève van 2012.

Lamborghini
De Roadster uitvoering van de LP700-4 Aventador werd eerder gepresenteerd op Facebook en in Detroit, maar in navolging van de Aventador J van vorig jaar, gaat het merk dit jaar weer iets speciaals bouwen. Lamborghini beloofd de autowereld op zijn kop te zetten met (een LP720-4?) haar snelste creatie ooit, gehomologeerd voor de straat. Centraal staat het 50-jarig bestaan van het automerk, niemand behalve Lamborghini zelf weet wat het geworden, spannend dus.

Opel
Een Opel heb je natuurlijk bij voorkeur als cabriolet, de Cascada zal in Genève worden gepresenteerd, de Astra TwinTop opvolger kost niet minder dan € 40.695. Daarnaast komt er een extra sportieve Zafira, met een bi-turbo diesel motor.

Alfa Romeo 4C Concept op de Autosalon Geneve 2011

Het 2e concept model van de Alfa Romeo 4C op de Autosalon Genève 2011.

Alfa Romeo
Het automerk met rijke historie, is inmiddels een zorgenkindje geworden. De nieuwe 4C stond gepland voor debuut op de Detroit Motor Show, maar stond er niet. Brengt Alfa Romeo deze (naast Chevrolet rebadging modellen) sportwagen nu wel mee naar Genève?

Peugeot
Het geplaagde Peugeot wil met de 2008, een compacte crossover, weer de markt veroveren. De auto acteert echter in segment dat zeer rap groeit, met nieuwkomers als Chevrolet Trax en Opel Mokka.

Renault
Alsof het nog niet druk genoeg is in het compacte crossover segment, Renault heeft dezelfde plannen markt veroveringsplannen met de Captur.

Rolls Royce Wraith

Teaserfoto van de Rolls Royce Wraith die zal debuteren op de aanstaande autosalon Genève.

Rolls Royce
Het Engelse status-symbool zal zijn kunnen laten zien met een nieuwe Wraith, de snelste en meest krachtige Rolls Royce ooit.

Porsche
De nieuwe GT3 van de 991 generatie is al geen geheim meer, in Genève zal de auto voor het eerst te zien zijn.

7e generatie van de Golf GTI op de Mondial de l'Automobile 2012.

7e generatie van de Golf GTI op de Mondial de l’Automobile 2012.

Volkswagen
Na de onthulling van de nieuwe Golf in Parijs, zal op de Autosalon Genève 2013 het publieksdebuut volgen van de Variant uitvoering, en de 4Motion aandrijving voor het model. Om het nog een beetje spannend te houden, zullen er ook een aantal gepeperde versies worden gepresenteerd, zoals de Golf R Cabrio. Naast de Golfjes zal ook een off-road versie van de kleinste VW zijn debuut maken, de Cross Up!

Qoros
Last, but not least zal het Chinese automerk Qoros de GQ3 presenteren, de eerste Chinese auto voor de Europese markt. Naast het productie model, zullen ook 2 concepts staan, een Estate Concept en een Cross Hybrid Concept op basis van het hatchback model.Categorie