Subaru BRZ 7 minutes leestijd

Subaru BRZ-1-13
Er zitten 2 Japanners genaamd Toyota en Subaru in een bar, die samen een sportwagen willen bouwen. Klinkt als een grap, maar dat is het zeker niet, leuk? Jazeker! De Subaru BRZ is waar petrolheads lange tijd naar uitkeken; compact, lichtgewicht, met een fijne motor. De sport-coupé maakt de belofte van pure rijders auto waar.

Project
Oorsprong van het BRZ project ligt in 2008, wanneer Toyota een groot aandeel koopt in Subaru’s moederbedrijf Fuji Heavy Industries. Op dat moment speelde Toyota al met de gedachte een sportwagen te bouwen en zag een rol weggelegd voor Subaru, die zijn sporen had verdiend in het wereldkampioenschap rally. Na een aantal concept wagens, werden de productie versies van de Toyota GT86 en Subaru BRZ eind 2011 onthuld op de Tokyo Motor Show. Na een Europese Premiere in Genève maart 2012, werd de productie gestart in Subaru’s Gunma Main Plant.

Specs
Terwijl Toyota het ontwerp voor zijn rekening nam, is het Subaru die de technische ontwikkeling van de auto heeft gedaan, daarom geen verbazing dat er is gekozen voor boxer motor. De 4-cilinder, 2 liter motor produceert een gezonde 200 pk, die via een handmatige transmissie of automaat de achterwielen aandrijft. Subaru heeft vooral veel moeite gedaan om de motor zo laag mogelijk te plaatsen, één van de redenen waarom is gekozen voor elektrische stuurbekrachtiging. Het chassis en onderstel is een absoluut meesterwerk, daarover later meer.

Subaru BRZ review-50

De Subaru BRZ valt op, maar is niet té opvallend. Het zijn vooral liefhebbers die hun duim opsteken.

Ontwerp
Dat Toyota verantwoordelijk was voor het ontwerp is overduidelijk, Subaru kon alleen een eigen twist eraan geven door een andere bumper, zijgrille en koplampen. Daardoor staat de auto niet te ver weg van Subaru’s designtaal en het ontwerp is in de basis al bijzonder fraai te noemen. Klein probleem is wel een grote blinde hoek dankzij de grote C-stijl, en stoelen die daar vlak naast zitten.

Comfortabel
Neem plaats in de comfortabele Leer/alcantara stoelen, druk op de ‘start-engine’ knop en je weet waarom men weleens zegt dat de reis belangrijker is dan de bestemming. De stoelen zijn comfortabel en bieden voldoende steun, ongeacht je lichaamsbouw. Het dak heeft een ‘pagoda’ ontwerp, de paar centimeter die is gewonnen is belangrijk voor langere mensen of wanneer je met een helm op in de wagen zit. De zitpositie is fantastisch, pedalen zijn goed geplaatst, het stuur komt ruim voldoende tegemoet terwijl het uitzicht op de weg niet beter kan. Verstellen van de stoel doe je gewoon met de hand en geen moeilijk gedoe met bluetooth koppeling van je telefoon, die is er namelijk niet. Dat is de hele trend in de cabine, alles is simpel gehouden, met vaak niet de mooiste materialen. Kniesoor die daar een probleem van maakt, je bent immers onderweg met één van de leukste auto’s ooit.

Subaru BRZ review-51

De zitpositie en ergonomie had niet beter gekund.

Rijplezier
Dat is de essentie van de BRZ; rijplezier. Al met de eerste bocht word je verliefd op de auto die ook een minder begenadigd chauffeur veel vertrouwen geeft. Amper bodyroll, toch comfortabel, het is een bijzondere combinatie. Ook praktisch, je kan met normale snelheid drempels nemen wat de BRZ (betreft het rijden) ook geschikt maakt voor dagelijks gebruik. Zonder vrees kan je de volledige potentie van de 200 pk sterke boxer gebruiken, die je wel op toeren moet houden. Richting de redline van 7,500 toeren komt de motor echt tot leven met een uitdagend, karakteristiek boxer-motor geluid. De wagen staat voor én achter op dunne, 215/45 banden, terwijl de meeste sportwagens juist kiezen voor breed rubber achter voor maximale grip. Subaru heeft dat bewust niet gedaan om de achterkant levendig te houden, daarmee verpletter je niet het ronde-record op de Nürburgring, in plaats daarvan glij je met een grote grijns speels door de bochten.

Beheersing
Met overstuur door de bocht is zo makkelijk dat zelfs je schoonmoeder het kan. De achterkant is voorspelbaar en breekt geleidelijk uit. Het zeer communicatieve chassis, onderstel en Torsen LSD (Limited Slip Differential) maken mogelijk dat je bij wijze van spreke elke bocht en rotonde dwars kan nemen. Zelfbeheersing is belangrijk in de BRZ, de politie zal niet weten hoe makkelijk en dus veilig het is om driftend een bocht te nemen, voor het echte rijden moet je 2 the track!

De Subaru BRZ heeft een hoge fun-factor, al word je op rechte stukken vaak ingehaald.

De Subaru BRZ heeft een hoge fun-factor, al word je op rechte stukken snel ingehaald.

Tracktoy!
De Subaru BRZ voelt zich thuis op het circuit, activeer daar wel de VSC (Vehicle Stability Control) Sport modus, die een kleine hoeveelheid slip toestaat. Als het te gortig wordt, knijpt het systeem het motorvermogen af waardoor je momentum verliest. Meer ervaren rijders doen er goed aan om de Traction Control knop voor 3 seconden ingedrukt te houden om alle systemen uit te schakelen. Bij veel auto’s verbergen de systemen een zwak chassis, zeker niet in de BRZ. Hobbels boven de voorwielen zien er niet alleen mooi uit, het is ook ideaal om op de apex te richten.
De versnellingsbak is ook één van de pluspunten, wanneer deze op temperatuur is schakel je scherp en direct met korte travel. Dat kan niet gezegd worden over de koppeling, die minder gevoel heeft en een lange travel, echt een probleem is het niet. De layout van de pedalen is ook niet ideaal, ophanging van het gaspedaal is aan de bovenkant waardoor je je heel-and-toe techniek moet aanpassen. Ook geen groot probleem, zoals gezegd is deze auto voor maximaal plezier, niet de snelste rondetijd.

Vermogen
Op het circuit is het wel aan te raden om je spiegels goed in de gaten te houden, met maar 200 pk komen andere auto’s snel dichterbij. We gingen langs bij de experts van Beek Auto Racing die eerder hebben gewerkt aan de Subaru BRZ / Toyota GT86. Een kleine vermogenswinst is te halen door bijvoorbeeld een ander uitlaatsysteem en het bijplaatsen van een computer. Veel pk’s zijn het echter niet, de auto is standaard al ideaal getuned. Wie echt meer vermogen wil, moet dan ook diep in de buidel tasten voor bijvoorbeeld een supercharger kit.

Verkopen
In Nederland zijn sinds de lancering pas 28 BRZ’s op kenteken gezet, reden waarom je ze zelden ziet rijden en dat is jammer. De prijs is met € 42.995,- fors en door een in de praktijk nutteloze achterbank niet geschikt voor gezinnen. Young professionals hebben ook niet het lef de Duitse showrooms voorbij te rijden en te kiezen voor de BRZ. Een groot aantal jonge petrolheads zal met smart wachten op een tweede hands markt die los komt.

Subaru BRZ motorruimte 1
Subaru BRZ motorruimte 2

Conclusie
De Subaru BRZ is het type auto waar je snel een band mee hebt en geleidelijk verliefd op wordt. De motor is fel, het sturen is precies, een comfortabele cabine, fundamentele zaken van een auto zijn in deze klasse nooit zo goed uitgevoerd. De kleine ongemakken zoals kwaliteit van sommige materialen, gebrek aan technologie en een achterbank die eigenlijk niet is te gebruiken zijn de moedervlek op het gezicht van Miss Universe.

Circuit video en foto’s met dank aan Driving-Fun.com.



Categorie