Magical Mille Miglia 7 minutes leestijd

Fiat 1100 E Berlinetta Mille Miglia 2015 nr 237 - Dorine Ghyselinck - Veerle Verschooris
De organisatie noemt het de mooiste tourrit ter wereld, deelnemers beamen dit en wij zijn het er volmondig mee eens. Dit jaar reden we weer mee met de Mille Miglia, een evenement dat ondanks al zijn wijzigingen zijn magie niet verliest.

Historie
Dit jaar was er iets bijzonders te vieren, het is 60 jaar geleden dat Sir Stirling Moss samen met navigator Denis Jenkinson de record tijd van 10 uur, 7 minuten en 48 seconden neerzette. Volgens velen is dat record de beste race prestatie ooit, legendarisch Formule 1 coureur Juan Manuel Fangio finishte op 33 minuten achterstand met eenzelfde model Mercedes-Benz 300 SLR.

Verkeer
De Mille Miglia is nu geen race meer, maar wanneer je in 4 dagen 1600 km moet afleggen op B-weggetjes in Italië, kan je het niet rustig aan doen. Bij het vertrek uit Brescia, zijn deelnemers nog voorzichtig en proberen zelfs sommige verkeersregels in acht te nemen. Equipes die al vaker de Mille Miglia hebben gereden zetten echter de toon, waarna de groentjes ook vol gas door rood licht rijden. Echt gevaarlijke situaties zijn er niet, Italianen die op de weg zitten passen zich met plezier aan en wie meer moeite heeft met aanpassen, wordt door de Polizia Stradale terecht gewezen.

Rally
De Mille Miglia race werd na de 1957 editie gestopt, vanwege een crash waarbij 12 doden waren te betreuren. In 1982 kwam de Mille Miglia terug als rally, waarbij auto’s die zijn gebouwd tussen 1927 en 1957 mogen deelnemen. Nu vindt de rally plaats over 4 dagen, staan er nog steeds miljoenen mensen langs de weg en zijn er nog steeds prijzen te winnen. Die prijzen worden nu verdiend met het uitvoeren van een aantal proeven tijdens de rit.

Commercieel
Dit jaar was er één kleine teleurstelling voor deelnemers en publiek, de stad Florence en daardoor de Futa-pass waren niet opgenomen in de route. De stad en de pas is vaak een hoogtepunt van de rit, oorzaak hiervan kan zijn dat dorpen de Mille Miglia organisatie betalen om de rit door hun dorp te laten rijden. Maar de 2014 editie zal vooral herinnerd worden als fantastische editie waarbij de weergoden ons buitengewoon goed gezind waren.Categorie