McLaren MP4-12C Spider by Gemballa 3 minutes leestijd

McLaren MP4-12C Spider by Gemballa GT Spider-1
Het bouwen van een supercar is geen gemakkelijke opgave, het vinden van klanten in tijden van crisis nog moeilijker. Toch is het McLaren gelukt, op indrukwekkende wijze, om een bestseller supercar in de markt te zetten. De auto heeft niet de waanzin van een Lamborghini Gallardo, het geluid van Ferrari 458 of de stijl van een Aston Martin Vanquish. McLaren heeft de MP4-12C van alles een beetje gegeven en daar een unieke rijervaring aan toegevoegd.

Sleutels op de bar
Het geheim van het unieke karakter is navenant aan de roots van McLaren. Alles aan de auto is ingetogen en doordacht, niet bedoeld om te concurreren met de opvallende Italiaanse bolides. Wie de met carbon fiber versierde sleutel op de bar legt, zal niet direct de aandacht krijgen die de Ferrari sleutel wel zou opeisen. Onderweg zal de Ferrari rijder ook meer positieve (en negatieve) aandacht krijgen. Een MP4-12C is nog een onbekende verschijning op de weg en zal vooral nieuwsgierige blikken trekken. Het beoordelen en veroordelen van de eigenaar zal niet snel gebeuren bij de McLaren MP4-12C.

mclaren-mp4-12c-spider-by-gemballa-gt-spider-13Rijdersauto
Een aantal supercar bouwers (zoals Gumpert, Wiessmann en Artega) zijn de afgelopen jaren out-of-business gegaan. De bedrijven maakte auto’s voor een te kleine niche, of de auto’s waren simpelweg niet goed genoeg. Om jezelf bij het rijtje supercar bouwers te kunnen voegen, moet je ook een unieke propositie hebben. Ook hier is McLaren dichtbij zijn roots gebleven, het rijden in de MP4-12C is foutloos en briljant. De auto koop, en rijd je puur voor jezelf. Daarmee bewijst McLaren dat er zeker nog ruimte is in supercar-land.

Gemballa
Het Duitse tunerhuis Gemballa heeft na een overname een andere koers uitgezet. Geen bombastische creaties meer, stijlvolle tuning die een auto anders maken, maar niet extreem laten opvallen. De GT Spider werd voor het eerst getoond op de Genève Autosalon en kenmerkt zich door een ingetogen bodykit, met grote gedistingeerde velgen. Motorisch zijn er geen wijzigingen aangebracht, omdat Gemballa de MP4-12C eigenlijk al snel genoeg vindt. Wel heeft Gemballa de uitlaat wat aangepast en heeft het interieur een upgrade gekregen.
Tuning van Gemballa richt zich uiteindelijk niet meer op het opvallen, personaliseren en onderscheiden is nu het credo.

mclaren-mp4-12c-spider-by-gemballa-gt-spider-25

Prestaties
Het is niet vreemd dat Gemballa de auto al snel genoeg vindt, de bi-turbo V8 levert een gezonde 625 pk en 600 Nm koppel. Het basis ontwerp van de motor is afkomstig van een Indy Car race-auto wat in samenwerking met Ricardo is doorontwikkeld tot de M838T. Een 7-traps dubbele-platenkoppeling van Graziano kan worden bediend met de flippers op het stuur. Uiteraard is er een keuze tussen verschillende rijmodi die het schakelen, onderstel en motor karakteristiek veranderen.

Do it
Wie op pad is geweest met de McLaren MP4-12C weet één ding zeker; deze auto is de eerste van een nieuwe generatie. Zijn concurrenten hebben eigen sterke punten, maar zijn geen partij voor de rijdynamiek en daarmee rijgenot die de MP4-12C biedt. Het antwoord van Ferrari is net gepresenteerd; de 458 Speciale en begin volgend jaar volgt Lamborghini met de Gallardo opvolger. Tot die auto’s worden geleverd, mag de MP4-12C zich wat ons betreft de beste supercar noemen.Categorie