De langverwachte Le Mans Classic 2022 5 minutes leestijd

lemansclassic2022-87
Maar liefst 4 jaar lang hebben we erop moeten wachten, de 10e editie van de Peter Auto Le Mans Classic. Het evenement vond plaats van 29 juni tot en met 3 juli op het overvolle Circuit de la Sarthe, met 200.850 toeschouwers, 1.000 coureurs en 750 race-auto’s. Met deze getallen was het eenvoudig het grootste evenement dat draait om klassieke auto’s en terecht. Alle ingrediënten zijn aanwezig voor een meer dan memorabel weekend.

Levende geschiedenis
Op de Le Mans classic kom je oog in oog met de grootste legendes in blik en van vlees en bloed. Aanwezig waren een bataljon aan Ford GT40s, allerlei Ferrari’s van een 250 GTO tot 512 BBLM en natuurlijk konden de Le Mans prototypes ook niet ontbreken. Achter het stuur van deze wagens kropen befaamde coureurs en meervoudig Le Mans winnaars als bijvoorbeeld Emanuele Pirro, Marco Werner en Kazuki Nakajima. Ook bekendheden van de autowereld als Simon Kidston en de oprichter van het gelijknamige horlogemerk Richard Mille kon je tegen het lijf lopen in de paddock. Max Girardo tegen het lijf lopen was wat moeilijker, hij koos al lachend een elektrische step om zich over de paddock te bewegen. De skyboxes van het pit-gebouw waren goed gevuld met genodigden die zich te goed deden aan champagne en hor d’oeuvres. Maar eigenlijk ging het dit weekend maar om 2 dingen, de 8.000 autoclubs en de officiële races op de baan.

lemansclassic2022

Races
Sinds de eerste editie van 2002, in navolging van het succes van de Goodwood Revival, heeft de Le Mans classic zich in rap tempo ontwikkeld. Voorop staat dat er ook echt 24-uur geracet moet worden. Met de kostbare en kwetsbare klassiekers is dat tegenwoordig een uitdaging. Daarom heeft de organisatie gekozen voor 6 verschillende ‘plateaux’, oftewel categorieën. De bijna 750 race-autos van tussen 1923 tot 1981 zijn verdeeld naar leeftijd en prestatie om zo tot een eerlijk deelnemersveld te komen. 

De 24-uur van classic Le Mans
Op zaterdag 2 juli werd om 16:25 het startschot gegeven voor de eerste echte race waarbij Groep 4 startte voor de eerste race van een uur lang. Hierna zou in volgorde de plateaux’s worden afgewerkt tot de volgende dag om 16:00 de auto’s van categorie 3 aan de finish verschenen. De races met tussenpozen duren ongeveer een uur, wat monteurs de tijd gaf om te sleutelen en coureurs voor wat rust. Rond het evenement zijn er meerdere momenten, races en parades voor het publiek georganiseerd. Bijvoorbeeld Porsche legendes, Group C legendes en De Tomaso’s klassiek en modern. Ons hoogtepunt van de parades was een ereronde van een Mazda 787B, terwijl we genoten van het comfort van de Mercedes-Benz hospitality bij de eerste bocht.

lemansclassic2022-92

Zonsondergang
In geheel Franse stijl was deze strakke planning leuk bedacht, in de praktijk geheel anders. Gedurende het evenement waren er meerdere vertragingen, niet in de laatste plaats door incidenten op het 13,6 kilometer lange circuit. En als er een incident is, kan het lange tijd duren voor dit is opgelost. Dit zorgde ervoor dat publiekslieveling categorie 1, de voor-oorlogse bolides, reed met een ondergaande zon. Gelukkig voor de toeschouwer is er geen verschil tussen de race actie met daglicht of niet. 

Door de lens
Wij arriveerde op 30 juni bij het Circuit de la Sarthe wat in feite dag 0 is. Arriveren bij het pitgebouw is dan nog makkelijk, want de openbare wegen zijn nog open en je kan dus over het circuit naar plaats van bestemming rijden. Het was voor ons de eerste editie dus een beetje zoekend lopen we over de paddock. We zien het vol staan met auto’s en navraag leert ons dat op deze dag de autos een uitgebreide technische keuring ondergaan. Officials van de organisatie bekijken tot in detail de auto’s en werken daarbij een checklist af. Uiteindelijk krijgen de deelnemers de stickers als de auto én administratie geheel klopt. Juist deze dag is leuk om mee te maken, er hangt anticipatie in de lucht terwijl het toch rustig is. We bezoeken de stands van Ferrari, Porsche en kijken rond bij de diverse plateaux-paddocks. Het horen van de Nederlandse-taal is overigens geen bijzonderheid. Bekende namen als Van der Lof, Van Lanschot, Hart, Hugenholtz en nog veel meer, ze zijn allemaal aanwezig. 

lemansclassic2022-84

De volgende dag regelen wij verder de administratieve zaken bij de organisatie en stappen we in de eerste ‘Navette’ (Pers-Shuttle) vanaf een kleine centrale parkeerplaats rijden meerdere shuttles (navette in het Frans) naar diverse plekken op het circuit. Zonder twijfel is onze eerste plek van keuze de bekende Dunlop Bridge. 

Het moment dat we uit de auto stappen starten net de Le Mans Classic Parade. Auto’s als de Bentley Speed 8, Peugeot 908, Aston Martin DBR9 en Maserati MC12 GT1 racen voorbij. Er komen wat flashbacks van vroeger voorbij, toen ik deze auto’s zag rijden op televisie.

Later zullen we meerdere plekken aandoen om de auto’s te zien racen, met als hoogtepunt de Porsche-S bochten met zonsondergang.

Nadat we de Porsche-S locatie hadden verlaten gingen we de pitstraat in voor de actie van plateaux 2. Het is vooral hectisch op het kleine stukje asfalt geklemd tussen de boxen en pitmuur. Marshalls pikken wel regelmatig ongeautoriseerde mensen eruit om weg te sturen. Terwijl de nacht valt bedenken we ons dat dit nog maar het begin is van het evenement, nog veel meer zal volgen en dat zie je op de foto’s!Categorie