Porsche’s Le Mans racer 919 1 minute leestijd

Porsche 919 Hybrid LMP Le Mans Prototype Autosalon Geneve 2014-1
Het project duurt al jaren en nu is het moment daar, Porsche’s terugkeer in FIA WEC’s LMP1 klasse met de 919 Hybrid. Volgens Porsche is het haar meest ingewikkelde race auto ooit, dankzij de 2 liter turbo V4 motor, gecombineerd met een elektromotor. Op Le Mans zal Porsche 2 auto’s inzetten, met Mark Webber, Brendon Hartley en Timo Bernhard in de 1e auto, terwijl Marc Lieb, Romain Dumas en Neel Jani de tweede auto zullen besturen.

V4
Porsche heeft een opmerkelijke keuze gemaakt, door een V4 motor in de LMP1 auto te leggen. Het goed laten draaien van een V4 configuratie is ingewikkeld en daardoor ongebruikelijk voor race- en straat auto’s. Toch heeft Porsche ervoor gekozen vanwege het compacte formaat, het hoge koppel en het brandstof verbruik. De V4 motor wordt geholpen door een turbo die tussen de cilinders in is geplaatst, de kracht gaat naar de achterwielen.

Hybrid
De 919 heeft veel hybride technologie, met 2 systemen om de Lithium-Ion accu op te laden, namelijk KERS en ERS. KERS haalt zijn energie bij de remmen op de voorwielen, ERS zit op de turbo en haalt zijn energie uit de uitlaatgassen die de turbo aandrijven. De elektromotor voedt alleen de voorwielen.

Seizoen
Porsche zal het volledige WEC seizoen meerijden, wat begint met de 6 uur van Silverstone op 20 april.Categorie(ën)