Spyker/Youngman deal rond 2 minutes leestijd

Victor Muller Youngman Spyker deal
Na de kaderovereenkomst van eind augustus, hebben Spyker NV en Zhejiang Youngman Passenger Car Group (Youngman) de inkt gezet onder joint-venture contracten. Belangrijkste onderdelen van de samenwerking omvatten een serie automodellen op basis van het Phoenix-Platform, tevens gaat de D8 Peking-to-Paris eindelijk in productie. Youngman heeft reeds een betaling van € 2,3 miljoen uitgevoerd, de resterende € 7,7 miljoen zal worden betaald na een boekenonderzoek, na goedkeuring van toezichthouders en als Spyker aan de voorwaarden voldoet.

Overname
Spyker en CEO Victor Muller blijven formeel gezien ‘baas in eigen toko’, de 29,9% van de aandelen die Youngman koopt voor € 7 miljoen ligt 0,1 % onder de overnamebod grens. De resterende € 3 miljoen is formeel een converteerbare lening voor onbepaalde duur tegen 2,5% jaarlijkse rente. Waarschijnlijk zal de reddende engel Youngman meer zeggenschap krijgen dan formeel vastgelegd. Youngman krijgt in de nieuw te vormen BV’s een aanzienlijk groter aandeel dan Spyker, cash is king.

Verklaring
Victor Muller is in zijn nopjes met de overeenkomst en heeft grenzeloos vertrouwen in de toekomst: “Zo goed als schuldenvrij, hergefinancierd en met een opwindend productaanbod in de maak, betekent deze sterke samenwerking met Youngman een nieuw hoofdstuk in de Spyker-geschiedenis.”

Spyker P2P BV
De $ 250.000,- SUV van Spyker wordt ondergebracht in de joint venture Spyker P2P BV. 75% van de aandelen is eigendom van Youngman, terwijl Spyker de overige 25% krijgt. Daarvoor brengen de chinezen € 25 miljoen aan contanten naar Zeewolde, Spyker brengt zijn technologie in. De productie zou in 2014 moeten beginnen.

Spyker Phoenix BV
In de tweede joint venture wordt het Phoenix platform ondergebracht, bedoeld om een complete serie automodellen te bouwen, gebaseerd op Saab maar hoger gepositioneerd in de markt. Productie van deze auto is niet gebonden aan een faciliteit, Youngman krijgt 80% in handen, de overige 20% is voor Spyker.

Merkrechten
In de 3e BV worden de merkrechten van Spyker ondergebracht, ook hierin krijgt Youngman een groter stuk van de taart, 75%.

$ 3 miljard
De rechtzaak tussen Spyker en GM speelt ook nog steeds, de hoorzitting zal op 19 februari 2013 plaatsvinden.Categorie(ën)