Samenwerking Youngman en Spyker 1 minute leestijd

Spyker C8 Aileron
Na het klappen van het Saab avontuur, heeft Victor Muller weldegelijk waardevolle contacten eraan overgehouden. Met het Chinese Youngman is een kaderovereenkomst gesloten voor een joint-venture om dan toch eindelijk de D8 Peking-to-Paris SUV te bouwen, naast een nieuw modellengemma op het Phoenix-platform.

10 miljoen
De overeenkomst omhelst onder andere een investering van Youngman in Spyker van ten minste 10 miljoen, daarnaast wordt gezamelijk een B.V. opgericht die Spyker P2P gaat heten, een storting van 75% levert de Chinezen 75% op. Volgens het persbericht zal de bijdrage van spyker zijn die van “transferring the technology it developed for the Spyker D8 Peking-to-Paris as well as the Spyker trademarks.”

2e BV
Naast de P2P B.V., wordt nog een tweede joint venture opgestart die Spyker Phoenix B.V. gaat heten. In deze B.V. zullen de rechten van het Phoenix-platform dat voor Saab was bedoeld, worden ondergebracht. De Zhejiang Youngman Passenger Car Group Co, Ltd krijgt 80% van de aandelen, Spyker zit erin voor 20%. De joint venture is de erfenis van Saab, hiermee willen de autobedrijven nieuwe luxe wagens op de markt gaan introduceren.

D8
Nu Victor Muller de 25 miljoen heeft gevonden, moet in 2014 de Luxe SUV op de markt komen. Volgens de ondernemer zal het autobedrijf de productie kunnen opkrikken naar maar liefst 1000 auto’s per jaar.

Aandeel
Met de kaderovereenkomst krijgt Youngman veel te zeggen in Zeewolde, aangezien het autobedrijf zelf geen kapitaal meer heeft zal overleven belangrijker zijn dan volle zeggenschap over de toekomst. Het aandeel spyker steeg 25%, naar € 0,05.Categorie(ën)