Zweden twijfelt aan Spyker-Youngman deal 2 minutes leestijd

Spyker Aileron
Nadat gisteren Victor Muller wederom veraste door bekend te maken dat Spyker een joint-venture gaat beginnen met Youngman, is er twijfel ontstaan bij de Zweden. De Nederlandse zakenman werd eerst binnengehaald als held in Trollhättan, nu zijn de Zweden bang dat hij ervandoor gaat met het toekomstige platform. Essentie van de verwarring is de licentie van het Phoenix-platform, dit zou in de failliete boedel van Saab zitten wat is overgenomen door National Electric Vehicles Sweden (NEVS).

Van ons
In een eerste reactie liet NEVS weten dat het het Phoenix-platform deel uit maakt van de transactie. Volgens Muller is het nog lang niet zeker dat NEVS de transactie rond krijgt, mocht dat wel lukken heeft het geen betrekking op de deal met Youngman. Dit zegt hij omdat het platform is verkocht aan de Chinezen terwijl hij nog de scepter zwaaide over Saab. Curator Anne-Marie Pouteaux weigerde commentaar.
To add insult to injury noemde Muller de nieuwe luxe-auto lijn van P2P als het voortborduren op de legacy van Saab.

In 2011 presenteerde Saab op de Autosalon Genève de Phoenix Concept. De auto met het nieuwe platform gaf een blik in de toekomst van Saab.
Op de eerste public-day gaf Victor Muller tijdens een besloten lunch voor expats in Genève een lezing, genaamd: ‘How I saved Saab’.

Verwatert
To be feared is way more effective than be loved. Het zou zo de lijfspreuk van Victor Muller kunnen zijn. Met zijn bekendmaking van gisteren heeft hij meerdere mensen en bedrijven onaangenaam verrast. De Zweden die hem vereerde, zien de zakenman aan de haal gaan met ‘het Gouden Ei‘ van Saab, iets waar jaren aan gewerkt is door de R&D afdeling. En niet in de laatste plaats de ter goeder trouw aandeelhouders van Spyker. Die zien voor de zoveelste keer hun aandeel verwateren tot praktisch 0. Op het nieuws van gisteren werd het record aantal van 16 miljoen aandelen verhandeld op de beurs van Amsterdam.

Aandeel
April 2006 werd het aandeel Spyker nog verhandeld voor € 22,-, waarna het in een vrije val kwam. Het laatste hoogtepunt werd begin 2011 gehaald met € 6,-, nu is de waarde per aandeel € 0,05. Als de deal met de Chinezen doorgaat, krijgt Spyker een lening van € 3,3 miljoen terwijl nieuwe aandelen tegenover de resterende € 6,7 miljoen staan. Dat houdt in dat het huidige aandelen aantal van 324,8 miljoen groeit naar een whopping 458,8 miljoen. Youngman krijgt daardoor 29,2%  in handen, het aandeel van Victor Muller daalt van 62% naar 44%.Categorie(ën)