Spyker eist $ 3 mrd van GM 3 minutes leestijd

Spyker velg wheel
Bij de rechtbank van Michigan heeft Spyker Cars NV names haar failliete dochter Saab een claim neergelegd van $ 3 miljard (€ 2,4 mrd) aan het adres van GM. Volgens Spyker heeft GM bewust en moedwillig onderhandelingen met Youngman geblokkeerd wat resulteerde in het faillissement.

Schuiven
Omdat Swedish Automobile geen geld in kas heeft, financiert Spyker Cars de proceskosten, die worden voorgeschoten door een derde partij. Mocht de uitkomst van de zaak positief uitvallen, zal een substantieel deel van de schadevergoeding voor Spyker zijn.

Persco
Spyker geeft later vanmiddag een persconferentie waarbij de gebeurtenissen worden toegelicht. Passages uit het persbericht:

“Vanaf het moment dat we gedwongen werden het faillissement voor Saab aan te vragen, hebben we hard gewerkt aan de voorbereidingen van deze rechtszaak”
“We zijn dit aan onszelf en onze aandeelhouders verplicht en wij zullen hieraan werken met dezelfde vasthoudendheid en doorzettingsvermogen dat we hadden om Saab te redden, totdat GM die inspanningen vernietigde en Saab opzettelijk richting een faillissement duwde.”

6-8 | 20:10 – UPDATE

Kwestie Youngman
Victor Muller heeft tijdens de persco uitleg gegeven over de claim en vragen beantwoord. Het bedrag van $ 3 miljard is gebaseerd op de verwachte waarde van Saab in 2016, een kleine 3 jaar na de introductie van het nieuwe volume model 9-3. GM zou Saab tegengewerkt hebben om te voorkomen dat het Zweedse merk een concurrent zou kunnen worden in de Chinese markt. De techniek van GM zou in de deal niet gebruikt worden, maar het eigen ontwikkelde Phoenix platform dat de basis zou vormen voor de 9-3. Youngman was bereid om € 200 mln. te investeren in Saab, wat later in aandelen zou worden omgezet.
Niet alleen Spyker en haar aandeelhouders is gebaat bij de rechtsgang, Youngman heeft in aanloop naar de onderhandelingen ruim € 50 mln geïnvesteerd in Saab.

Voorbereid
Vlak na de faillissements aanvraag begon Spyker met de voorbereidingen van de claim, het advocatenkantoor Patton Boggs uit Washington is ingehuurd om de zaak af te handelen. Volgens Victor Muller is dit een belangrijk vote of confidence voor een succesvolle rechtsgang die mogelijk nog jaren zal gaan duren.

Investeerder
Wie Spyker helpt met het financieren van de rechtsgang wilde de ondernemer niet kwijt. In eerste instantie zal Spyker zelf de rekeningen betalen, als de kas leeg is, helpt de financier voor 5% van het eventuele vonnis.

Toelichtingen
Na de persconferentie gaf Spyker Cars CEO Victor Muller telefonisch een toelichting op BNR Nieuwradio.
Robert van den Oever, de auteur van het boek ‘Spyker, een dollemans rit’ ligt de zaak toe voor de NOS. In het gesprek betiteld de schrijver het claim-bedrag als ‘imaginair’, maar een startpunt voor een eventuele schikking.Categorie(ën)