Bijspykeren over de Spyker Soap 2 minutes leestijd

Spyker logo
Voordat Spyker baas Victor Muller over 2 weken het doek verwijderd van een nieuw Spyker model, kijken we naar de huidige stand van de autobouwer. Het bedrijf voert nog steeds een oorlog op veel fronten, met een miljarden rechtzaak tegen GM als voornaamste.

Strafbankje
Inmiddels is Spyker bijna uit de rode cijfers, daarvoor heeft het 130 miljoen aan schulden omgezet in vrachtenwagenladingen aandelen. Na de deal met Youngmaneen uitgebreide herstructurering en een omgekeerde aandelensplitsing (100 aandelen van € 0,04 gevoegd tot 1 aandeel van € 1,30), wil Spyker dat haar aandeel weer verhandelbaar wordt op het Damrak. Sinds september 2011 zit Spyker op het zogeheten strafbankje en Euronext heeft deze noteringsmaatregel voor de tweede (en laatste keer) verlengt naar teminste 13 september van dit jaar. Wanneer het Spyker niet lukt om weer gezond te worden, zal het aandeel worden geschrapt van de beurs. Op dit moment zijn er 3,7 miljoen aandelen in omloop, wat neerkomt op een beurswaardering van € 6,5 miljoen.

Hoorzitting GM uitgesteld
De hoorzitting op 19 februari bij de Amerikaanse rechtbank voor de claim van 3 miljard dollar aan het adres van GM is verlaat. GM dat in Augustus vorig jaar werd gedagvaard door Spyker/Saab zal nu vragen beantwoorden ergens in April. Wanneer de rechter meegaat in de claim van Spyker, zal het bedrijf de $ 3 mrd. moeten delen met een investeerder die de juridische kosten voor zijn rekening neemt.

Stil
Ondertussen produceert Spyker nog steeds geen auto’s, tijdens de aankondiging van een nieuw model vertelde Victor Muller wel dat de productie binnen zeer korte termijn wordt hervat. Vooralsnog is er geen nieuws over de motor die de stokoude Audi V8 zal moeten vervangen, een eerder beoogde deal met Cadillac om die V8 uit de CTS-V te sourcen, is door alle ruzie afgeblazen. Welke motor in een nieuw model zal zitten, is eveneens een groot raadsel.Categorie