Tesla Model X klaar voor de markt 2 minutes leestijd

Tesla Model X Pre-Production concept model Autosalon Geneva Motor Show 2013-1
Al in 2013 konden we Tesla’s nieuwe SUV van dichtbij bekijken op de Autosalon van Genève, nu is de auto klaar voor de markt. Gelukkig zijn de opvallende vleugeldeuren van het pre-productie / concept model zijn bewaarheid geworden! Vanaf medio 2016 zal de elektrische Tesla Model X op de weg verschijnen.

Topaandrijving
Vooralsnog wil Tesla het een beetje spannend houden, de auto wordt enkel leverbaar als P90D of 90D, de meest krachtige aandrijving die is te bestellen op de Model S. Dit is niet alleen voor goede prestaties, het stelt de auto ook in staat om maximaal 2.200 kg aan gewicht te trekken, ruim voldoende voor een camper of boot.

Specs
beide versies zijn vierwiel-aangedreven, waarbij een motor is gemonteerd op de voor en achter as. De 90D heeft twee elektromotoren van 263 pk, goed voor een acceleratie naar 100 km/h in 5 seconden. Het ‘Performance’ model P90D heeft ook een 263 pk motor voorin, maar een fors sterkere motor voor de achteras, 510 pk. Dat doet de prestaties veel goed, 3,8 seconden naar 98 km/h (60 mph) wat dankzij het optionele ‘Ludicrous Speed’ nog eens 0,6 seconden sneller kan. De opgegeven topsnelheid is voor beide modellen 250 km/h.

Falcon Doors
Dan het party piece van de Model X, de vleugeldeuren voor de passagiers achter die Tesla Falcon Doors heeft genoemd. Wie de deuren in het echt heeft gezien zou zeker gaan twijfelen of dit werkelijk het productie stadium zou halen. Tesla heeft daar toch voor gekozen vanwege het praktische karakter, zo zou in- en uitstappen in krappe ruimtes makkelijker zijn. Ook is het functioneel voor bijvoorbeeld het vastzetten van je kind in een kinderzitje.

Zelf inrichten
Grootste voordeel van een elektrische auto is de grote ruimte die beschikbaar is. Zo kan een eigenaar kiezen voor een 6- of 7-persoons lay-out, verdeeld over 3 zitrijen. Zelfs met 7 personen is er nog ruime bagageruimte over, zowel voorin in de frunk (samenvoeging van front-trunk) als achterin. Overigens heeft de bestuurder een panoramische blik op de wereld, de voorruit van de Tesla Model X is de grootste ooit.Categorie(ën)