Europees debuut Tesla Model X 3 minutes leestijd

Tesla Model X Concept Autosalon Geneve 2013 251
Dat Tesla niet alleen een elektrische aandrijving in een bestaande auto kan bouwen, werd al bewezen met de Tesla Model S. Met de Model X introduceert de sportauto fabrikant uit Sillicon Valley een elektrische aangedreven crossover. De X zou Het beste van een SUV en een minivan moet combineren en plaats bieden voor 5+2 personen. Na de introductie op 9 februari 2012 was er nog geen nieuws, zou dit in Genève veranderen?

Platform van de Model S
De Model X is niet van scratch ontworpen en gebouwd. Tijdens de ontwikkelen van de Model S is namelijk gekozen om een platform te ontwerpen waarop meerdere voertuig types konden staan. Het onderstel van de X wordt dus geleend van de Model S. Met het Performance Dual Motor All-Wheel Pakket, twee elektromotoren die verdeeld zijn over de voor en achter as, wordt beloofd dat de Model X onder de 5 seconden van 0-100 km/h sprint. Dat is een tijd waar veel sportauto’s moeite mee hebben, laat staan SUV’s.

Falcon wings
Eén van de unieke kenmerken van de Model X zijn de Falcon Wings. De deuren zouden het mogelijk moeten maken om in krappe parkeerplaatsen uit te kunnen stappen en zou meer functionaliteit bieden dan een schuifdeur. Volgens CEO Elon Musk is de benaming deur daarom een understatement. Het is in ieder geval een hoogstandje in het openen van het voertuig. Eén probleempje, een dak koffer gaat niet passen. Musk beloofde wel dat rekening gehouden word met skies en snowboards, de wintersport hoeft dus niet gelijk gecanceld te worden.

Nieuws?
Op 9 februari 2012 werd Model X gepresenteerd in de design studio van Tesla. Na meer dan een jaar is nog niet veel meer bekend dan bij de onthulling in Los Angeles. In Genève werd jammer genoeg ook geen nieuwe informatie over de crossover SUV gegeven. Verwacht wordt dat eind 2013 de productie start en dat de eerste X in 2014 te koop is. Het is echter de vraag of deze data gehaald gaan worden.

Gratis “tanken”
Nieuws over Model X was er dan niet, Elon Musk deed wel een mooie belofte. Iedere Tesla rijder zal gratis kunnen opladen bij de oplaadpunten van Tesla. Deze oplaadpunten zijn niet van het trage type. Het is een snellaad systeem dat door Tesla zelf is ontwikkeld. Met 30 minuten van 0 tot 80% laden is het niet alleen sneller dan de huidige laad systemen, die doorgaans zes uur laden om het accupakket van 0 – 80% te laden, met het “Fast charger system” kan gratis elektriciteit getankt worden. Niet door een goede deal met één van de energie maatschappijen, maar door alle oplaadpunten te voorzien van zonnen cellen. De CEO van Tesla gaf zelfs de garantie dat voor alle Tesla rijders oneindig gratis “getankt” kan worden.Categorie(ën)