2% van Nederlandse wagenpark is elektrisch 3 minutes leestijd

Chevrolet Volt
Nergens in Europa is het zo snel gegaan als in ons kleine kikkerlandje, de opkomst van elektrische auto’s. In 2014 is de opmars doorgezet waardoor nu 2% van het Nederlandse wagenpark elektrisch wordt aangedreven, al dan niet met range-extender op diesel of benzine. Nu staat er weer een nieuwe technologie te trappelen; waterstof. Kan deze bron van aandrijving de snelle opmars van elektrisch rijden dupliceren?

Opstarten
Dankzij forse fiscale voordelen stapte vooral de zakelijke markt vanaf 2009 massaal over naar het elektrisch rijden, op dit moment rijden er 156.000 modellen rond. Bij de introductie van elektrische auto’s stond Nederland vooraan in het stimuleren van aanschaf, zo waren de auto’s vrijgesteld van BPM en wegenbelasting, zakelijke rijders hoefde slechts 14% bijtelling te betalen voor privé gebruik.

Tesla Model S energy consumption-1Ontwikkeling
Elektrische auto’s kwamen door een groeiend en verbeterd aanbod steeds meer in trek. Zeker toen de Plug-in Hybrids volledig werden vrijgesteld van bijtelling waren ze niet aan te slepen. Het was vooral Mitsubishi die profiteerde, ruim 8.700 Outlander PHEV’s werden verkocht op een totaal van 47.000 PHEV’s in 2013. Om dat in perspectief te zetten, dit jaar werden in geheel Europa 30.049 PHEV (Plug-In Hybrid Electric Vehicles) verkocht en 55.020 BEV’s (Battery Electric Vehicles).
Nederland was met afstand het grootste in afname van PHEV’s, maar liefst 38%, ver voor het Verenigd Koninkrijk met 23% en Zweden met 11%. Als het gaat om de BEV modellen, zien we juist dat Noorwegen met kop en schouders de grootste is, 33%, Nederland neemt slechts 6% voor zijn rekening. Noorwegen is een groot afnemer van BEV’s om dezelfde reden dat PHEV’s populair zijn in Nederland, namelijk grote fiscale voordelen.
Volgend jaar wordt de bijtelling weer verhoogd, alleen volledig elektrische auto’s (BEV) zijn vrijgesteld van bijtelling. Waarschijnlijk zullen we aan het einde van het jaar dus eenzelfde run zien op hybride wagens als in 2013.

Toekomst
Vorige week schreven we over de waterstof aangedreven Hyundai ix35 FCEV. Het is de volgende stap in schoon rijden, waarbij de overheid wederom aanschaf én gebruik stimuleert. Zo is de auto ook vrijgesteld van belastingen, alleen de BTW hoeft te worden betaald, zelfs over het waterstof wat wordt getankt wordt geen accijns geheven.
Voor deze nieuwe technologie heeft de overheid een plan opgesteld, onderverdeeld in 4 fases.

marktvoorbereiding waterstof rijden rijkswaterstaat 5 jaren plan hyundai

In de planning van Rijkswaterstaat zitten een aantal kritieke punten. Hyundai verwacht dit jaar enkele tientallen van de ix35 FCEV te verkopen in de regio Rotterdam, wanneer er meer tankstations in Nederland komen, zal dit aantal ook exponentieel toenemen. Voor ondernemers die zich nu in de regio Rotterdam bevinden en niet bang zijn voor nieuwe technologie, lijkt het een no-brainer om zich naar de Hyundai dealer te snellen en de ix35 FCEV aan te schaffen. Wanneer die auto een succes blijkt, zal de concurrentie zeker niet achterblijven en zal het straatbeeld, net als wat gebeurd is met elektrische auto’s, in korte tijd veranderen.Categorie