Hyundai levert eerste waterstof auto’s 3 minutes leestijd

Hyundai ix35 FuelCell FCEV premiere in Nederland-23
Tijdens het waterstofforum in Rotterdam, heeft Hyundai zeven door waterstof aangedreven wagens geleverd aan de eerste klanten. De ix35 Fuel Cell wordt in gebruik genomen door onder andere de TU Delft, Rijkswaterstaat, de gemeente Arnhem en zelfs door de Rotterdamse Taxi Centrale. Naast de overhandiging van de sleutels kwamen ook belangrijke spelers spreken over waterstof.

Introductie
Hyundai is het eerste merk dat met de ix35 Fuel Cell het aandurft om een waterstof aangedreven auto in de markt te zetten. Op dit moment staan er slechts 2 waterstof tankstations in Nederland, waarbij het station van Air Liquide in Rhoon de enige openbare is. Daarmee zal de markt beperkt zijn tot de omgeving Rotterdam, de Rotterdamse Hyundai dealer Van der Wel is aangewezen als eerste en enige waterstofdealer.

ix35 Fuel Cell
Rijden in de ix35 Fuel Cell waterstof-auto vereist geen omschakeling in de manier van rijden of denken. De auto rijdt hetzelfde als een willekeurige elektrische of elektrisch-hybride auto, met als verschil dat er geen stekker in kan, of een range extender op fossiele brandstof. De auto is met 1.815 kg wel fors te noemen, wat ook merkbaar is in de prestaties. Accelereren naar 100 km/h gaat in 12,5 seconden naar een topsnelheid van 160 km/h. Geen indrukwekkende cijfers maar dat hoeft ook niet, de auto beweegt zich prima door het verkeer. Een gemiddeld verbruik van 0,95 kg per 100 km betekend dat de actie radius 594 km bedraagt.

Tanken
Wanneer de 5,6 kg tank leeg is, hoeft er niet eerst een meerdaagse cursus gevolgd te worden over het tankproces, de handelingen verschillen weinig van het tanken van LPG. Maar de techniek erachter verschilt wel, het tanken gebeurd namelijk onder 700 bar druk en duurt circa 3 minuten. Het waterstoftankstation zit vol met technologie om deze hoge druk mogelijk te maken, met meerdere pompen en buffers. Daarin zit wel een probleem. het tankstation heeft nu een capaciteit van slechts 200 kg per dag, waardoor slechts 40 wagens per dag kunnen tanken. Ook is het mogelijk dat je niet gelijk kan tanken, wanneer de buffer leeg is en eerst het waterstof op de juiste druk gebracht moet worden. Pioniers Hyundai en Air Liquide lopen tegen dit soort problemen aan, maar oplossingen zijn altijd snel gevonden. Het tankstation is bijvoorbeeld aangesloten op de waterstof pijplijn die vanaf de Rotterdamse haven naar Antwerpen loopt. In Rotterdam wordt op dit moment circa 13.600 kg waterstof per uur geproduceerd, wanneer de vraag toeneemt zal het aanbod meegroeien.Categorie(ën)