Ontwikkeling nieuwe BMW M-modellen in volle gang 2 minutes leestijd

BMW M display X6 M IAA Frankfurt 2013-1
Vorig jaar september stapte de Nederlander Frank van Meel over van Audi naar BMW, en is daar sinds 1 januari directeur van de M-divisie. Dat hij niet zo van geheimen houdt, liet hij blijken tijdens een meeting op de Detroit Motor Show waar hij vertelde over de toekomst van de BMW M-divisie.

Staat van dienst
Frank van Meel is één van de voornaamste Nederlanders in de autoindustrie. De 48-jarige engineer begon zijn carrière bij Continental Automotive Systems, om later in 1996 aan de slag te gaan bij Audi. Zijn voornaamste wapenfeit is de Q7, een project wat hij overzag. In 2012 werd hij managing director van Quattro GmbH, maar kwam in de clinch met Audi bestuurslid Ulrich Hackenberg. Hij stapte over naar BMW en kreeg een paar maanden inwerktijd voordat hij op 1 januari het stokje overnam van CEO Friedrich Nitschke.

Uitbreiding
Frank van Meel krijgt te maken met een flink aantal projecten die al lopen, zoals de BMW M2. Al lange tijd wordt de auto gespot tijdens test-werkzaamheden, dat is geen geheim. Wel verklapte Frank van Meel in Detroit dat er ook M-uitvoeringen aan zitten te komen van de X3 en X4. Ook zal er in de toekomst meer gedaan worden met diesel-aangedreven modellen, na het succes van de M550d. Een M-versie van BMW’s nieuwe sub-merk ‘i’ ligt zeker niet in de verwachting.

Vierwielaandrijving
Audi is bekend om haar gerenommeerde Quattro vierwielaandrijving, dat element wil Frank van Meel ook graag toevoegen aan de M-divisie. Het meeste vermogen zal blijven op de achterwielen, om niet het M-DNA te verloochenen.

Elektrische Turbo
Een nieuwe techniek waar BMW nu mee experimenteert, is de elektrische turbo. Deze turbo wordt geholpen door een elektromotor waardoor de motor een atmosferisch karakter heeft.Categorie(ën)