F1 voor de straat: McLaren P1 3 minutes leestijd

McLaren P1 press presentation Geneva Motor Show 2013
Nadat 15 jaar geleden de productie van de McLaren F1 werd gestopt, is de Engelse supercar-bouwer terug op het hoogste niveau met de P1. In Parijs liet McLaren al een P1 model zien, de uiteindelijke productieversie heeft slechts lichte aanpassingen gekregen. Met een gecombineerd vermogen van 916 pk, belooft Ron Dennis dat de P1 alle records zal verbreken.

Drivers-car
Tijdens de pers presentatie van de P1, werden een aantal feiten benadrukt. De auto genereert op snelheid 600 kg downforce, wat evenveel is als een Le Mans racer, en 5x meer dan de MP4-12C. Volgens McLaren’s algemeen directeur Antony Sheriff is de auto gebouwd voor het circuit, waar het comfort en raffinement van de auto het beste tot zijn recht komt.

Specificaties
McLaren heeft voor de krachtbron gebruik gemaakt van de bi-turbo 3.8 liter V8 motor, die in een configuratie ook in de MP4-12C is te vinden. Door aanpassingen zoals een verbeterde krukkenas en grotere turbo’s produceert de motor 737 pk, een vermogenstoename van 20%. Een 7-traps dubbele koppeling Graziano versnellingsbak stuurt al het vermogen naar de achterwielen. Het krachtige hart van de auto is geplaatst in een auto met een totaal gewicht van 1400 kg, uitzonderlijk weinig. Ter vergelijking, een Formule 1 auto legt 1140 kg in de schaal, de nieuwe Porsche 918 Spider zit op 1700 kg.

IPAS & DRS
De lithium-ion accu stelt de auto in staat om 10 km volledig elektrisch te rijden, ludiek de Sniper Mode genoemd, maar dat is niet het nut van de elektromotoren. Middels de IPAS (Instant Power Assist System) knop op het stuur, worden de elektromotoren geactiveerd. Naast de IPAS knop is er 1 andere gemonteerd, die van het DRS (Drag Reduction System), tevens net als in de Formule 1.

Concurrentie
Het is een niet te missen vergelijking, de P1 gaat direct de strijd aan met de LaFerrari die een uur later werd onthuld. Beiden hebben ruim 900 pk, actieve aerodynamica, een sprint naar 100 km/h in minder dan 3 seconden. Toch lijkt de Ferrari voornamelijk gebouwd om de snelste en meest extreme straat auto te zijn, terwijl McLaren de nadruk legt op het meer ongrijpbare rijders-aspect. Zo is de auto in staat om met maximaal 2G door de bocht te vliegen.
Een week nadat McLaren de specificaties van de P1 openbaarde, kwam Ferrari met zijn cijfers die op elk vlak beter zijn. Een strijd tussen deze 2 titanen zal inderdaad een bijzondere zijn.

Productie
McLaren is reeds begonnen met de eerste stappen van productie, vanaf nu kan de auto besteld worden, rijden kan vanaf het einde van dit jaar. Er worden slechts 375 stuks gebouwd met een prijskaartje van € 985.000 elk, uiteraard exclusief belastingen.
Verder belooft Ron Dennis om elk jaar een nieuw model, of nieuwe versie van een model te presenteren. Een McLaren P1 GTR zal zeker in de pen zitten.Categorie(ën)