Ferrari LaFerrari debuteert 3 minutes leestijd

Ferrari LaFerrari F70 2014 Autosalon Geneve 2013-1-2
Ferrari heeft een nieuw topmodel, in de vorm van de hybride-aangedreven The, Das, De of La Ferrari. De auto deelt uiterlijke kenmerken met de 458 Italia, maar daar houden de vergelijkingen ook op. Het is de eerste Ferrari met hybride aandrijving, actieve aerodynamica en zit in 15 seconden op 300 km/h. Epic.

Debuut
De marketing machine van Ferrari heeft de afgelopen tijd op volle toeren gedraaid. Al in Parijs begon Ferrari met het warm maken van cliënten en fans door een onderdeel van de wagen prominent op de stand te plaatsen. Later volgde de nodige ‘teasers’, en blijkbaar heeft het effect gehad. LaFerrari wordt gebouwd in een gelimiteerde oplage van 499 stuks met een prijskaartje van ruim € 1 miljoen (excl. belastingen) per stuk, die allemaal al zijn uitverkocht. Sterker nog, de 499 modellen werden verdeeld over de 700 geïnteresseerde kopers.

Vormen

De styling vertoont dezelfde kenmerken als standaard Ferrari model, de 458 Italia. Maar na de eerste oogopslag zijn veel verschillen te zien, actieve aerodynamische onderdelen, grote luchtgaten en achterin ligt, niet te missen, een V12. Aan de achterkant ziet de LaFerrari er eerder uit als de F12berlinetta, met een prominent middenstuk en een spoiler die verreist net boven de grille. Vlak voor de achter-wielkast prijkt normaal gesproken een Pininfarina logo, maar niet op de LaFerrari. Voor het eerst in 51 jaar is de auto volledig in-house ontworpen, door de recent aangetrokken Flavio Manzoni.
De auto is 4.7 meter lang, 1.9 meter breed en slechts 1.1 meter hoog, de wielbasis meet 2.7 meter. Door alle technologie achterin is de gewichtsverhouding 41/59. De velgen aan de voorzijde zijn 19″ met de bandmaten 265/30, achteraan gigantische 20″ 345/30 wielen.

Interieur
Ferrari LaFerrari F70 2014 Autosalon Geneve 2013-1-5Omdat de auto is gebaseerd op alle kennis vergaard in de Formule 1, is het interieur volledig driver-orientated, Het stuur is hoekig, terwijl de binnenkant minder luxe heeft en de sportieve stoelen worden gemaakt aan de hand van de eigenaar.

Aandrijving
Een aantal bronnen vertelde dat de auto 1000pk zou krijgen uit een atmosferische V12. Hoewel het totale vermogen in de buurt komt, produceert de V12 ‘slechts’ 800 pk. 2 elektromotoren van het HY-KERS (HYbrid-Kinetic Energy Regeneration System) geven 163 pk extra, waardoor het vermogen op een totaal van 963 pk bij 9.000 rpm (max. 9.250 rpm) uitkomt. De motor is gekoppeld aan een 7-traps dubbele koppeling transmissie, wat zorgt voor een acceleratie naar 100 km/h binnen 3 seconden, 200 kmh/h is bereikt in minder dan 7 seconden terwijl de topsnelheid hoger dan 350 km/h ligt.

Ferrari LaFerrari F70 2014 Autosalon Geneve 2013-1-4

Wat doet het?
Hoewel Ferrari veel informatie voor zich houdt, zoals de exacte prestaties, gewicht en rondetijd over het eigen Fiorano-circuit hebben we wat informatie gekregen in Genève. De Italianen beloven een rondetijd op de Nurburgring onder de 7 minuten, op het eigen circuit doet de auto (op Pirelli P Zero straatbanden) 1 minuut en 19 seconden over een ronde. Ter vergelijking, de 599XX doet er 1 minuut en 16 seconden over.

Kopen?
Helaas, alle LaFerrari’s zijn vergeven. Geruchten vertellen over 5 tot 7 exemplaren die naar Nederland komen. Wie er nog 1 wil kopen zal moeten wachten totdat de eerste auto’s zijn geleverd, waarschijnlijk zullen er een paar de weg naar een dealer weten te vinden.Categorie(ën)

  • Eric

    In 15 seconden op 100km/h? Dat lijkt me niet al te snel