Volkswagen topman Martin Winterkorn neemt ontslag 2 minutes leestijd

Martin Winterkorn CEO Volkswagen AG VAG IAA Frankfurt 2015-1
Na tumultueuze dagen heeft Volkswagen AG CEO Martin Winterkorn besloten op te stappen. Enige tijd leek het diesel-motor schandaal beheersbaar, maar dat is volledig uit de hand gelopen en het aandeel Volkswagen werd 2 dagen op rij fors afgestraft. Daarmee werd ook de positie van Martin Winterkorn onhoudbaar, hij heeft per direct zijn functie neergelegd.

Desastreus
Het zijn roerige maanden geweest voor de 68-jarige Winterkorn. Na eerst een gevecht om de macht binnen VAG te hebben gewonnen van Ferdinand Piëch, begon het einde van zijn carriere bij Volkswagen op 18 september.

Foto: Martin Winterkorn rechts, bij de onthulling van de Bugatti Vision Gran Turismo.

Wolfsburg, 23 September – Statement by Prof. Dr. Winterkorn – “I am shocked by the events of the past few days. Above all, I am stunned that misconduct on such a scale was possible in the Volkswagen Group.

As CEO I accept responsibility for the irregularities that have been found in diesel engines and have therefore requested the Supervisory Board to agree on terminating my function as CEO of the Volkswagen Group. I am doing this in the interests of the company even though I am not aware of any wrong doing on my part.
Volkswagen needs a fresh start – also in terms of personnel. I am clearing the way for this fresh start with my resignation.
I have always been driven by my desire to serve this company, especially our customers and employees. Volkswagen has been, is and will always be my life.
The process of clarification and transparency must continue. This is the only way to win back trust. I am convinced that the Volkswagen Group and its team will overcome this grave crisis.”Categorie