Piëch vertrekt bij VAG 2 minutes leestijd

Ferdinand Piech Martin Winterkorn Geneva Motor Show 2015-1
Het rommelde al langere tijd in de hoogste regionen van het Volkswagen AG management, nu is bekend gemaakt dat Ferdinand Piëch per direct opstapt. De 78-jarige kleinzoon van Ferdinand Porsche wilde een vertrek van CEO Martin Winterkorn afdwingen, maar kreeg kopstukken van het management niet mee.

Ousting
Piëch kent een bewonderenswaardige carrière bij de Volkswagen AG Group, de Oostenrijker begon in 1963 bij Porsche, stapte na 9 naar over naar Audi en zat sinds 1988 bij Volkswagen. In die tijd heeft hij vooral een belangrijke rol gespeeld bij de ontwikkeling van het Audi-merk en een forse uitbreiding van de Volkswagen group met bijvoorbeeld de aankopen van Skoda, Bentley en Lamborghini. Collega’s noemen Piëch een bijzondere visionair die zich vooral concentreert op resultaten, mensen die dat niet kunnen leveren moeten ontslag nemen of worden eruit gewerkt. In 2002 liet Piëch zijn voorzittersrol aan Bernd Pischetsrieder, 4 jaar later werd hij door dezelfde Piëch weer verworpen, Martin Winterkorn werd gekozen als opvolger.

Winterkorn Vs. Müller
Na Pischetsrieder wilde Piëch ook af van Winterkorn, tegenvallende resultaten in de Verenigde Staten, vermindering van de winst en beperkte innovatie op het gebied van elektrische aandrijving. De onvrede over Winterkorn kon Piëch niet buiten de media houden, hij wilde Porsche directeur Matthias Müller naar voren schuiven, hij zag dit plan mislukken. Het senior management van VAG sprak hun steun voor Winterkorn uit, zelfs de Porsche familie deed dat, daarmee was het lot van Piëch bezegeld.

Ferdinand Piëch samen met zijn vrouw Ursula in gesprek met Martin Winterkorn bij de (eerst gebouwde) Bugatti Veyron op de Autosalon Genève 2015.

Ferdinand Piëch samen met zijn vrouw Ursula in gesprek met Martin Winterkorn bij de Bugatti Veyron op de Autosalon Genève 2015.

Hoogtepunten
In zijn tijd bij de Volkswagen Group heeft Piëch een aantal prestigieuze projecten gestart, zoals de Volkswagen Pheaton, een super-luxe limousine. Hij stelde extreme eisen voor de duurste Volkswagen ooit, waarvoor speciaal een fabriek gebouwd moest worden.
Zijn meest-recente project is de Volkswagen XL1, die een brandstofconsumptie van 1 liter op 100 km heeft, ook dankzij een zeer bijzonder ontwerp.
Maar Piëch zal toch vooral onthouden worden dankzij de Bugatti Veyron, een hypercar project dat geen gelijke kent. De auto moest het absolute hoogtepunt worden van wat mogelijk is, terwijl de auto dagelijks gebruikt kan worden, gevat in een tijdloos ontwerp.

 

 Categorie