Toyota op Pole Position voor Le Mans 24h 3 minutes leestijd

PI84283-hr
Toyota heeft er 15 jaar op moeten wachten, zaterdag beginnen ze weer de 24h van Le Mans vanaf pole position. Uitgerekend de Japanse coureur Kazuki Nakajima zette de snelste tijd neer, in een 3e kwalificatie sessie die wederom incidenten kende. De Toyota deelt de eerste rij met Porsche op P2, Audi stelde teleur en alle 3 de wagens staan achter de Porsche’s en Toyota’s.

Motor Sport!
Sommige mensen die enkel Formule 1 kijken, kunnen het vertrouwen en de interesse in de motorsport hebben verloren. Gelukkig kent de motorsport meer kampioenschappen, die niet alleen door de FIA worden gecontroleerd. ACO is de organisatie achter de 24h van Le Mans en ze doen fantastisch werk, de vrije training en kwalificatie zat vol met actie wat vakkundig in beeld is gebracht.

spa-euro-races-2013-1-8

Fabian Barthez in zijn Ferrari 458 GT3 tijdens een race van het Franse GT kampioenschap.

Compleet
Ook de kwalificaties zaten vol actie, de topklasse, LMP1 moet niet alleen rekening houden met de concurrentie. Langzamere LMP2 en GT wagens zijn als het ware rijdende obstakels voor een goede tijd. En niet alle coureurs zijn even ervaren, Gentlemen Racers zijn evengoed welkom om zich in te schrijven voor de 24h Le Mans. Dit jaar doen onder andere acteur Patrick Dempsey en oud-voetballer Fabian Barthez mee. Patrick Dempsey is al enige tijd serieus bezig in de motor sport, Fabian Barthez heeft al een Frans GT kampioenschap op zijn naam staan.
Het kijken van de 24h van Le Mans dit weekend is zeker een aanrader.

Quali 2
De Donderdag was een vreemde dag op Le Mans, een enorme crash van Loïc Duval en vele andere incidenten zorgde voor veel rode vlaggen en daardoor bleef er weinig track-time over voor de coureurs. De tweede kwalificatie sessie aan het begin van de avond op donderdag was een herhaling van de dag ervoor, vreemde incidenten typeerde de sessie. De #1 Audi reed weer rond, maar had een kleine aanvaring met de vangrail. Tijdens de lange rit terug naar de pits, maakte hij een vreemde manoeuvre waardoor #29 Pegasus Racing hard in de muur klapte. Porsche ging lang aan de leiding dankzij een snelle tijd van Le Mans-nieuwkomer Brendon Hartley, in de laatste minuut ging #7 Toyota TS 040 met Kazuki Nakjima iets sneller.

Quali 3
In de laatste kwalificatie sessie moest het gebeuren. Niet alleen moest er een snelste tijd neergezet worden, ook rondes per coureur telde. Elke coureur moet ten minste 5 rondes gereden hebben voordat hij mag deelnemen aan de race. Een groot aantal coureurs hadden dat nog niet kunnen doen dankzij de vele rode vlag situaties. Daarom begon de 3e en laatste kwalificatie sessie om 21:30, een half uur eerder dan gepland. In de sessie werden snellere rondes neergezet maar nog steeds is het de #7 Toyota die van Pole mag vertrekken zaterdag.Categorie