Hyundai i20 5 minutes leestijd

Hyundai i20 rijtest-1
De autoverkoopcijfers waren in 2014 weer dramatisch, het kwam met 387.835 registraties op het laagste punt sinds 1969. Hyundai noteerde zelfs een min van 26% ten opzichte van vorig jaar, maar de Koreaanse autobouwer heeft een troef in handen voor 2015, de i20. Het compleet vernieuwde model in het B-segment moet Nederlanders verleiden om uit hun Volkswagen Polo, Ford Fiesta of Renault Clio te stappen en te kiezen voor de i20. Serieuze en gevestigde concurrentie, lukt het Hyundai om de andere merken het hoofd te bieden?

Aanhaken
Hyundai is een merk dat veel heeft in te halen, maar het imago van ‘koekblik’ is lang niet meer van toepassing op haar auto’s. Was de eerste generatie een leuke poging, de tweede generatie vooral een goedkoper alternatief in zijn klasse, de derde en nieuwste generatie moet kwaliteit van eenzelfde niveau hebben als de concurrentie. Daarvoor heeft Hyundai de ‘Product Momententum 2017′ strategie bepaald en om de conclusie alvast te verklappen, het is Hyundai inderdaad gelukt om aan te haken bij de gevestigde orde.

De feiten
Instappen in de i20 kan vanaf € 13.995,-, daarvoor krijg je de 3-deurs i-Drive uitvoering, 2 deuren extra kost € 500,- meer. Hyundai verwacht de i20 i-Motion het meest te verkopen, deze staat in de prijslijst vanaf € 16.495,-. Het i-Motion met Premium-pakket is het topmodel en kost € 19.995,-. Vooralsnog is er slechts één diesel (3-cilinder 1.1l CRDi) en één benzine (4-cilinder 1.2l) motor, deze is wel te krijgen in 2 versies, LP en HP. De LP versie is getuned om zuinig te zijn en levert maximaal 75 pk, de HP-variant levert met 84 pk iets meer vermogen. Wat betreft lakkleuren wordt de zakelijke lijn voortgezet, er zijn 7 exterieurkleuren, felle kleuren niet inbegrepen. De i20 is nog maar net op de markt en zal nog worden uitgebreid met opties zoals een turbo motor en navigatie, ook komt er een extra sportieve coupé uitvoering.

Hyundai i20 Doors shut
Hyundai i20 Doors open

Volwassen
Voor de doelgroep niet doorslaggevend maar wel belangrijk, het ontwerp van de auto. Dat is bij de i20 zakelijk en volwassen terwijl het een eigen karakter behoudt. Het ontwerp komt uit de pen van de Duitsers Peter Schreyer en Thomas Bürkle, zij hebben de auto bijzondere details gegeven zoals de zwarte C-stijl, wat de indruk geeft dat het dak ‘zweeft’, vooral in combinatie met privacy glas een geslaagd ontwerp detail. Een grote grille en scherpe lichtunits geven de auto een iets sportief uiterlijk, wat nodig is om de jonge doelgroep aan te spreken.
Binnenin is het thema hetzelfde, strak en zakelijk en ook de materiaalkeuze is drastisch verbeterd ten opzichte van de voorganger. De cabine is ruim en biedt prima ergonomie voor de bestuurder, al is het gebrek aan een armsteun onprettig tijdens langere ritten. Opvallend detail is het op het dashboard geplaatste smartphone docking-station.

Hyundai kondigde op de 2013 Autosalon Genève het WRC avontuur aan.

Hyundai kondigde op de 2013 Autosalon Genève het rally avontuur aan, met de (tweede generatie) i20 WRC.

Dynamisch
Ook een belangrijk verbeterpunt ten opzichte van zijn voorganger is het rijgedrag van de i20, waarbij Hyundai gebruik maakt van kennis die is opgedaan in het World Rally Championship (WRC). Ook opende Hyundai eind 2013 een test-centrum bij de Nürburgring om het rijgedrag te verfijnen naar de Europese markt. Zoals verwacht is de auto redelijk straf afgeveerd, en stuurt prima. Wel heeft de auto nog last van zijwind waardoor er veel gecorrigeerd moet worden, maar dit is niet anders bij de concurrenten. Echt sportief rijden is het niet met de i20. Het onderstel, chassis en stuurinrichting kloppen, de zuinige motor is echter spelbreker voor wie houdt van het sportieve rijden. Onderin de toeren is simpelweg te weinig vermogen, gelukkig komt Hyundai nog deze zomer met een nieuwe turbo motor.

Veiligheid
Belangrijk zijn de verbeteringen in veiligheid, dankzij de hulpprogramma’s ESP en VSM kan een ongeval voorkomen worden. Wanneer het dan toch fout gaat, moeten de ultra-sterke staal constructie en 6 airbags in de auto letsel beperken of voorkomen. De auto is ook voorzien van Lane Departure Warning, wat met audiosignalen de bestuurder waarschuwt. Met de muziek aan op hoog volume is dit signaal echter niet te horen. Andere systemen zijn het Tire Pressure Monitoring System (TPMS) wat waarschuwt bij te lage bandenspanning en Hill-Start Assist Control (HAC) wat voorkomt dat de auto gaat rollen op een helling.

Conclusie
Op een paar kleine schoonheidsfoutjes na, is de nieuwe i20 een volwaardige concurrent in het B-segment. Waar de gevestigde merken een uitgebreide optielijst met dito prijzen hebben, is de i20 standaard al voorzien van vele opties, wat een pluspunt is. De interieurruimte is de grootste van zijn klasse en dankzij goede materialen is het ook een fijne plaats om te verblijven. Het ontwerp van zowel interieur als exterieur is ook prima in orde, kortom, wie gaat shoppen in het B-segment heeft er een uitstekende optie bij.

Wij hebben de i20 i-Motion gereden met Cashmere Brown lak en cappuccinobruin interieur, deze staat voor € 16.495,- in de prijslijst.

Hyundai i20 kofferbak dicht
Hyundai i20 kofferbak openCategorie