Uitslag kwalificatie Le Mans 2013 4 minutes leestijd

Le Mans 2013 de la Sarthe Audi R18 e-tron Quattro
Het weer op het Circuit De la Sarthe heeft dit jaar veel gemeen met het onze in Nederland. Tijdens de 90e verjaardag van de Le Mans 24h race op zaterdag en zondag, zal regenval de coureurs parte spelen (90% zekerheid op neerlsag). Maar voordat de race van start gaat, werden op woensdag en donderdag 3 kwalificatie sessies gehouden om de posities op de grid te bepalen. Ook geplaagd door regen.

Kwalificatie sessie 1
Audi liet er geen gras over groeien en was oppermachtig. Loïc Duval in de Audi R18 E-Tron Quattro wist de snelste tijd neer te zetten in 3:22.349. De Toyota’s leken het tempo van de Audi’s niet aan te kunnen en Sebastian Buemi moest al na 10 rondes zijn TS030 parkeren. Een klein uur voor het einde van de sessie, crashte Pierre Thiriet in zijn Oreca-Nissan hard in de Mulsanne bocht, de wedstrijdleiding besloot door schade aan de bandenstapel de sessie niet te herstarten.

Kwalificatie sessie 2
Op donderdag om 19:00 ging het licht in de pistraat op groen, waarbij de coureurs het kletsnatte De la Sarthe op mochten. De coureurs gebruikte daarom het eerste uur om de nodige track-time te krijgen, snelle rondes weren er niet gereden.
Later in de sessie begon het op te drogen en gingen coureurs gokken op slicks, door de droge lijn die begon te ontstaan werden er steeds snellere tijden neergezet. Alexander Wurz wist daarmee het Toyota-Fiasco van Q1 ongedaan te maken door als snelste over de baan te rijden. Later begon de regen weer neer te dalen op het circuit, eerst achterop het circuit bij bocht Indianapolis wat langzaam richting de pitstraat trok. Door een crash van Matt Downs in de Oreca Nissan, moest om 20:30, een half uur voor tijd de kwalificatie worden afgebroken wegens schade aan de vangrail.

Kwalificatie sessie 3
Vreemd genoeg besloot de wedstrijdleiding om het verloren halfuur van Q2 toe te voegen aan de 3e kwalificatie sessie, die daarom een half uur eerder begon. In het begin van de sessie, waren er weinig incidenten, een Ferrari spinde van de baan maar kon zijn weg vervolgen. Naar mate Q3 vorderde, werd de baan steeds droger en met nog een uur te gaan werd de 3 minuut en 30 seconden grens doorbroken. Daarbij kon Toyota verder aanhaken bij de Audi’s, waarbij Lotterer de snelste tijd wist te zetten, voordat de sessie weer werd stilgelegd door een code rood. Maar in tegenstelling tot de vorige kwalificaties en trainingen, duurde deze code rood slechts 5 minuten. De hervatting van de sessie was voor met name Toyota belangrijk, de tijden vielen mede dankzij verkeer op de baan tegen. Helaas voor het team was contact tussen 2 auto’s reden voor de 2e rode vlag van de sessie en kon Sarrazin (Toyota start nr. 8) die bezig was met een goede ronde, deze niet afmaken.
Bij de hervatting werden de tijden sneller en sneller, waarmee de tijden die in Q1 werden gezet meer in bereik kwamen. Nadat Buemi zijn ronde ongeldig verklaard zag worden was het tussen de Audi’s, die door het resultaat geen nut meer zagen in een competitie voor Pole-Position.
1 – André Lotterer, Marcel Fässler, Benoît Tréluyer
2 – Tom Kristensen, Loïc Duval, Allan McNish
3 – Marc Gené, Lucas Di Grassi, Oliver Jarvis

Pech
Het moet gezegd worden, Toyota had ook veel pech tijdens alle 3 de kwalificatie sessies. Tijdens snelle rondes werd het team geplaagd door GT-auto’s, gele vlaggen of code rood die in ging. Na de laatste code rood was het Sarrazin die het moest doen voor Toyota, maar ook hij kon niet een ‘schone’ ronde rijden. Daarop besloot Toyota het te proberen met oud-Formule 1 coureur Sébastien Buemi, die met nog 6 minuten te gaan moest proberen ten minste 1 Audi te verslaan. Echter, in zijn vliegende ronde miste hij al de eerste bocht en zag daarmee zijn kans verdwijnen.

Aston Martin
In de GTE-Pro en GTE-AM weet Aston Martin indruk te maken, de auto’s wisten in beide klassen de snelste tijd neer te zetten.

[nggallery id=156]Categorie(ën)