Toyota Mirai even in Nederland 2 minutes leestijd

Toyota Mirai AutoRAI 2015-1
Een bijzonder model van Toyota maakte zijn debuut in Nederland op de AutoRAI, de Mirai. Het model is de eerste waterstof-aangedreven wagen van het Japanse merk en is volledig ontwikkeld als zodanig. Het model vertrok na een dag al van de stand, daarom kon alleen de pers, fleetowners en bezoekers tijdens de VIP preview de auto met eigen ogen bekijken.

Infrastructuur
De auto is slechts een dag op de beurs omdat deze in de nabije toekomst nog niet te koop zal zijn in Nederland. Het model is populair in vooral Japan, waar deze ook met de hand in elkaar wordt gezet in de faciliteit waar eerder de Lexus LFA werd gebouwd. We hebben hier slechts één publiek waterstof-tankstation waar met een speciale pas getankt kan worden voor € 9,98 per kg waterstof. Dat vind Toyota te weinig, met een marktintroductie zal worden gewacht tot dit aantal wordt uitgebreid, de auto zal al wel te koop zijn in Engeland en Duitsland.

Mirai
De Mirai is het eerste model dat van de grond af is ontworpen voor het rijden op waterstof, waardoor optimaal gebruik gemaakt wordt van de ruimte.  Toyota heeft het waterstof elektrolyse systeem Toyota Fuel Cell System (TFCS) genoemd, wat stroom levert aan een 1,6 kWh accu. Die levert op zijn beurt de stroom aan een 113 kW (152 pk) sterke elektromotor, op een tank van 5 kg kan ongeveer 650 km gereden worden. Wanneer de auto in de markt wordt gezet zal deze rond de € 66.000,- excl. BTW kosten, tot die tijd blijft de Hyundai ix35 FCEV de enige waterstof auto die te koop is in Nederland.Categorie(ën)