Spectaculaire onthulling van de Jaguar XE 2 minutes leestijd

Jaguar XE S launch 2014 2015
Na een lange, zorgvuldige opbouw heeft Jaguar met een grootse show de nieuwe XE onthuld. Een aluminium monocoque, nieuwe motoren en een Cw-waarde van 0,26 moeten vooral de leaserijders uit het D-segment weglokken van de Duitse BMW 3-serie, Audi A4 en Mercedes-Benz C-klasse.

XE geschiedenis
Het verhaal van de XE begint al in 2008, Jaguar was niet lang daarvoor overgenomen door Tata en registreerde in september een aantal merknamen, waaronder XE. De eerste poging van Jaguar in het D-segment faalde jammerlijk met de X-Type, een nieuwe model moest radicaal anders zijn. Een nieuw modulair ontwerp werd ontwikkeld, terwijl een nieuwe fabriek in Solihull werd gebouwd.

Show
Vandaag was het in Londen wel merkbaar dat er een evenement op stapel stond, een groot podium aan de Thames met opvallende aankleding en een helicopter boven de stad die de XE transporteert. Voorafgaand aan de onthulling werden de celebrities en vips getrakteerd op een toneel voorstelling waarbij de gehele geschiedenis van Jaguar werd verteld, diverse optredens van onder andere Emeli Sandé en Kaiser Chiefs maakte het compleet. Ster van de avond was natuurlijk de XE, alleen het topmodel, de XE S, werd getoond.

XE in het kort
Dankzij een aluminium monocoque is de wagen de lichtste en stijfste sedan ooit van het merk, met een Cw-waarde van 0,26 is het tevens de meest aerodynamische Jaguar ooit. De voorwielophanging is voorzien van dubbele wishbones uit de F-Type, terwijl de achteras is voorzien van het Integral Link systeem. Sturen gaat via een elektrisch stuurbekrachtiging systeem (EPAS). Voor de XE zijn nieuwe motoren ontworpen, een 2-liter 4-cilinder diesel motor, 2-liter 4-cilinder turbo motor op benzine zal in verschillende configuraties beschikbaar worden. De benzine varianten krijgen standaard een 8-traps ZF automaat, zelf schakelen kan met de diesel motor en een 6-traps transmissie.

Interieur
Binnenin de XE is het herkenbaar Jaguar, met een mix tussen de XF en F-Type. Centraal geplaatst is een 8″ LCD display met de nieuwste versie van Jaguar’s Infotainmentsysteem, InControl genoemd. Tijdens het rijden kan de telefoon bediend worden via het scherm, buiten de auto is via een App allerlei functies op afstand te bedienen. Een primeur voor Jaguar is het Head-Up Display met laser-techniek, tot nu werd dat gedaan middels een conventionele scherm-projectie.

Sales
Jaguar hoopt 100.000 XE’s per jaar te kunnen verkopen, later zal er in ieder geval een touring-model bijkomen.

XE S
Wie de XE in het echt wil zien moet nog een paar weken geduld hebben, op de Parijs motor show zal de officiële presentatie plaatsvinden. Dan worden ook de andere modellen getoond met prijslijst.Categorie(ën)