F1 teams overwegen boycot GP Duitsland 3 minutes leestijd

Pirelli F1 Tyres Banden 2013 problemen scandal
Het Britse Sky Sports heeft opgetekend dat er een aantal teams overwegen om de Grote Prijs van Duitsland te boycotten. Onder andere McLaren-teambaas Martin Whitmarsh is na gisteren geschrokken en niet overtuigd van de veiligheid die de huidige banden bieden. Op dit moment is niet bekend of de meerderheid van de teams dit steunen, maar teambazen en coureurs zijn uitgesproken ontevreden. Woensdag is er een FIA overleg waarvoor Pirelli is ontboden, teams en coureurs eisen dat er een oplossing wordt gepresenteerd.

Indianapolis 2005
Tijdens het raceweekend op Silverstone, kregen 6 auto’s een klapband linksachter. Bij eerdere Grand Prix’ waren ook klapbanden, maar nooit zo vaak als afgelopen weekend. Met een zeer beperkt tijdvak waarin Pirelli een oplossing kan aandragen, dreigt op dit moment een herhaling van de Indianapolis Grand Prix van 2005. Tijdens die  kon bandenleverancier Michelin de veiligheid niet garanderen waardoor slechts 6 auto’s (die op Bridgestone rubber stonden), van start gingen. Toen der tijd zorgde dit voor grote reputatie schade van de Formule 1 in de Verenigde Staten, waar het pas recent races hield.

Schade
De Grand Prix van afgelopen weekend zorgt voor reputatie schade van de sport zelf en de bandenleverancier Pirelli, wiens naam op social media smalend wordt genoemd. Uiteraard heeft Pirelli het onderzoek naar de klapbanden als hoogste prioriteit gezet en zal de teams op woensdag informeren. Het bandenwerk heeft maar weinig tijd om een oplossing te verzorgen, dit weekend al is de Grand Prix van Duitsland op de Nürburgring.

Martin Whitmarsh, Teambaas McLaren:

“There is that danger [of a boycott] and rightly so if teams and drivers aren’t convinced that they can [race] safely, but that’s not what we want for Formula 1. We have faced some of these issues before at Indianapolis and that was terrible for the sport so we have really got to work together. This is not a time to point fingers, it’s time to work together, find a solution and get on with it.”

Rode vlag
Uiteraard waren de coureurs die werden getroffen door de bandenproblemen, degene die zich het meesten zorgen maken. Daarnaast merkte de coureurs op dat de rondvliegende stukken band een groot gevaar zijn voor de volgende auto’s, wijzend op het incident dat Massa enige jaren geleden had op de Hungaroring.
Charlie Whiting, race director, gaf toe dat hij na de 4e klapband serieus overwoog om de wedstrijd stil te leggen met een rode vlag. In plaats daarvan stuurde hij de Safety Car de baan op, waarna Marshalls over het hele circuit de baan schoon maakten.

Onduidelijk
Het is nu nog onduidelijk wat er zal gebeuren tijdens de Grand Prix van Duitsland. Veel zal afhangen van de uitleg die Pirelli woensdag zal geven en de mogelijke oplossing. Als oplossing wordt genoemd de metalen rand in de band wand te vervangen voor Kevlar, het materiaal is beter bestand tegen hoge temperatuur en houdt de band beter om de velg.



Categorie(ën)