Rosberg wint door Pirelli gedomineerde GP GB 5 minutes leestijd

Pirelli blown tire Silverstone Grand Prix Great Britain 2013
De Grand Prix van Groot-Brittannië werd gedomineerd door de banden, dankzij 3 coureurs die lek reden in de beginfase van de wedstrijd. Race leider Hamilton was de eerste die werd geconfronteerd met een explorerende linker achterband, Massa en Jean-Éric Vergne volgde. Nico Rosberg kwam als eerste aan de eindstreep, gevolgd door Mark Webber en Fernando Alonso, beide coureurs wisten in de eindfase plaatsen goed te maken om op het podium te eindigen.

Kwalificatie
Mercedes AMG was wederom ijzersterk tijdens de kwalificatie, waarbij Lewis Hamilton, misschien door een thuisvoordeel, Rosberg op 4 tienden van een seconde zette. Andere coureurs die een thuisrace rijden hadden minder geluk, Jenson Button kwalificeerde niet in de top 10, Max Chilton reed met de rode lantaarn en Paul di Resta kreeg een straf aan zijn broek. In de kwalificatie wist hij te imponeren door de 5e tijd te rijden, echter werd de auto 1,5 kg te licht bevonden, waardoor de stewards besloten zijn kwalificatietijden te schrappen. Achter de beide Mercedessen staan de Red Bull Racing coureurs, met kampioenschapsleider Sebastian Vettel op P3.

Start
Een foutloze start voor Lewis Hamilton, die met een veilige marge op de volgers de race begon. Achter hem had Rosberg geen goede start, ook Webber die vanaf P4 starte, had weinig geluk en beschadigde zijn voorvleugel.

Pirelli in problemen
Nog meer pech had Lewis Hamilton, in ronde 8 liep hij een lekke band op en moest driekwart van het circuit afleggen terug naar de pitbox. Dit gaf de leiding aan Vettel, Hamilton viel terug naar P22, ook Massa kreeg 2 rondes later te maken met een lekke band. Later in ronde 15 ontplofte ook de band van Jean-Éric Vergne, die gelukkig voor hem direct de pitstraat kon inrijden. Lotus coureurs Raikkonen en Grosjean kregen een regen van bandendelen over zich heen, de raceleiding besloot de safety car in te zetten waarbij het gehele circuit werd schoongemaakt. De problemen met de Pirelli banden in de beginfase van de race, komen bovenop de commotie over de banden wat al maanden aanhoudt.

Engelse strijd
Met Vettel aan kop, en een stabiele 2 seconden voorsprong op Rosberg, was de actie op de baan elders te vinden. 2 onfortuinlijke coureurs die hun thuiswedstrijd hebben, Lewis Hamilton en Paul di Resta waren in het midden van de race verwikkeld in een mooi gevecht. Een paar rondes wist Paul di Resta de Mercedes AMG van zich af te houden, het gevecht ging echter niet om de punten.

Vettel valt stil
In de eindfase van de wedstrijd, met nog 11 rondes te gaan sloeg het noodlot toe voor Sebastian Vettel, door technische problemen viel de Duitse coureur stil op het rechte stuk. Voor hem is het de eerste DNF (Did Not Finish) sinds de Grand Prix van Italie vorig jaar. Omdat de auto stond geparkeerd op het rechte stuk, moest de safety car weer het veld neutraliseren. Terwijl Vettel de leiding cadeau kreeg vanwege de lekke band van Hamilton, was het nu de Mercedes AMG coureur Nico Rosberg die het veld aanvoerde. Achter hem Raikkonen en Sutil.

Dash for the Finish
Met nog 7 rondes te gaan werd het veld weer losgelaten, waarbij er een aantal coureurs van positie wisselde. Toch bleven de bandenproblemen de race domineren, Perez werd ook het slachtoffer van de bandenproblemen en dankzij de safety car viel hij terug naar de achterkant van het veld. McLaren besloot de auto in de pits te parkeren.
Mark Webber begon als 4e aan de herstart, en wist al snel Sutil voorbij te steken, om niet veel later ook Raikkonen in te halen voor de 2e plek op het podium.
Lewis Hamilton wist een groot aantal plaatsen goed te maken en kon voor de laatste ronde de 4e plaats overnemen van Raikkonen, die dankzij versleten banden ver terugviel. Webber wist nog aan de staart van Rosberg te komen, maar kwam net te kort om een aanval te plaatsen.

Napraten
Uiteraard werd de nabeschouwing gedomineerd door de banden, waarbij ook de coureurs een uitgesproken mening hadden. Onder andere Lewis Hamilton was niet te spreken over de banden situatie en wijst op het gevaar dat er iets gebeurd wanneer het echt fout gaat. Andere coureurs vertellen over het gevaar van rondvliegend materiaal van de band, waar naast rubber en kevlar ook metaal in zit.
BBC ging na de race op onderzoek uit bij bocht 4, waar de meeste coureurs te maken kregen met ontploffende banden. Daar aangekomen werden inderdaad scherpe randen aan de binnenkant van de curbstones geconstateerd, wat het banden probleem kan verklaren.

Uitslag

  1. Nico Rosberg
  2. Mark Webber
  3. Fernando Alonso
  4. Lewis Hamilton
  5. Kimi Raikkonen
  6. Felipe Massa
  7. Adrian Sutil
  8. Daniel Ricciardo
  9. Paul di Resta
  10. Nico Hulkenberg

Kampioenschap

  1. Sebastian Vettel
  2. Fernando Alonso
  3. Kimi Raikkonen


Categorie(ën)