Lola is niet meer 1 minute leestijd

Lola ProDrive Aston Martin Le Mans
De raceauto bouwer Lola is failliet verklaard. In mei dit jaar bleek het bedrijf in financieel zwaar weer te zitten, waardoor het een surseance van betaling moest aanvragen, de curator kon geen koper vinden. Het bedrijf uit Huntingdon, Engeland, had een schuldenlast van 20 miljoen pond, in mei werden al 70 van de totaal 170 werknemers ontslagen. Lola voegt zich nu bij een rijtje legendarische engelse raceautobouwers Chevron, Reynard en Ralt, die allemaal in de moderne tijd niet wisten te overleven.

Geschiedenis
Het bedrijf dat werd opgericht in 1958 door Eric Broadley bouwde Formule 1 en Le Mans chassis’ en is meest bekend geworden door de T70. Ook bouwde ze voor de Formule Ford, Super Vee en F3000. Het grootste succes behaalde ze in 2009 in samenwerking met ProDrive, toen de Aston Martin/Lola (foto boven) Wereldkampioen werd van de Le Mans Series.

Lola T70 Mk3B

De Lola T70 Mk3B van het DHG Racing Team.

Begin van het einde
Vorig jaar concentreerde Lola zich volledig op een elektrisch LMP-project, geïnitieerd door Lord Drayson. Het kostbare project werd echter nooit betaald door de Lord, terwijl het bedrijf een achterstand kreeg in de ontwikkeling van Le Mans wagens. Wijzigingen in het Britse belastingstelsel betekende een einde aan subsidie voor R&D, het bedrijf werkte ook in opdracht van de Britse defensie.Categorie(ën)