Hamilton wint GP Italië 5 minutes leestijd

Grand Prix Monza 2012 Lewis Hamilton

Start
Vergeleken met de start van een week geleden gebeurde er niets. Elke coureur koos zijn plaats dankzij prachtig ritsen. Geen crash, zelfs geen schade in de eerste chicane. De Ferrari’s waren de grote winnaars van de start. Felipe Massa wist zelfs Lewis Hamilton aan te vallen voor de chicane en Fernando Alonso lag na 200 meter al 8e.

Openingsfase voor Fernando Alonso
Fernando Alonso gaf toe een grote fout gemaakt te hebben in de kwalificatie. Hij was snelste in Q1 en Q2 echter kwalificeerde hij de Ferrari op P10. Zodra de lichten uit waren was het duidelijk dat Fernando Alonso de tifosi wilde trakteren op spektakel.
Al 8e na 200 meter, 7e na de 1e ronde door Kamui Kobayashi binnenlangs te steken in de Curva Parabolica. Direct naar P6 door Kimi Raikkonen voorbij te rijden op het lange rechte stuk, 2 auto’s in 2 bochten, kijken we hier naar een waardig Formule 1 kampioen?
Dat de Mercedes AMG van Michael Schumacher hoge topsnelheden haalt wist Alonso snel genoeg. Nadat Sebastian Vettel eerst Schumacher passeerde in de eerste chicane was het wederom tijd voor de tifosi om te juichen, na een goed gevecht tussen de twee wist Alonso in de 7e ronde de 5e plek van Schumacher over te nemen dankzij een betere lijn uit de Curva Parabolica pakt hij Schumacher eenvoudig nu Schumacher geen DRS kon gebruiken.

Strategie
De keuze was achteraf eenvoudig: 1 stopper, zolang de achterbanden het houden. Met 53 rondes te rijden kun je het verdelen in 20-33. De meesten startte de race op medium compound om daarna naar hard over te gaan.
Het Sauber team had met Sergio Perez op P12 de vrije keus. Gaf hem een set harde banden tot aan zijn eerste en enige pitstop om daarna op het medium compound rubber over te gaan. Dit bleek later de winnende strategie.
Mercedes AMG haalde Nico Rosberg in de 15e en Michael Schumacher in de 16e ronde naar binnen om van medium compound naar hard te gaan. Doel hiervan was om de laatste rondes wederom terug te gaan naar het medium compound als andere teams wellicht te lang op het harde compound rijden. Echter, een pitstop op Monza kost veel omdat de gemiddelde snelheid hier zo hoog ligt.

Sergio Perez
Opeens was daar de aanval van Sergio Perez op Kimi Raikkonen voor P6. Uit het niets kwam de Mexicaan naar voren. Iedereen weet dat de Mexicaan samen met zijn Sauber goed met de Pirelli banden om kan gaan. Perez was gestart op de harde band (hard compound) en wist zijn winst vooral te pakken toen de zachte band (medium compound) van de coureurs voor hem langzaam in prestatie naar beneden vielen.
Als de meeste coureurs hun pitstop maken profiteert de Mexicaan het meest. Perez ligt hierdoor lang op P2 en zelfs aan de leiding van de Grand Prix totdat hij zijn pitstop maakt voor de zachte band. Dat alle aandacht op hem ligt was direct duidelijk na zijn eerste rondetijd: 2 seconden sneller dan de groep Schumacher-Raikkonen.

Alonso & het Kampioenschap
Dat Alonso nadenkt over zijn wereldkampioenschap voor Ferrari terwijl hij in de auto zit is alom bekend. Hij deed er lang over om Sebastian Vettel in te halen. Werd in de Curva Grande het gras op geduwd door de Duitser die hier later een stop & go penalty voor kreeg. Koren op de molen voor Alonso die zijn directe tegenstander verder ziet zakken in het wereldkampioenschap.
Niet veel later lacht het geluk de Ferrari coureur nogmaals toe: Jenson Button, winnaar van de vorige Grand Prix in België moet zijn McLaren met ene kapotte brandstofpomp aan de kant zetten. Button was geen directe concurrent voor Alonso, maar het geeft de Spanjaard nu zicht op een podium positie, zelfs P2 omdat Felipe Massa voor hem op de baan zit.

Sergio Perez (2)
Met nog 20 ronden te gaan kwam Sergio Perez door het veld opstormen. Het hielp hem dat Button uit viel en Vettel een stop & go kreeg. Met zijn actie op Raikkonen, buitenom voorbij ging in de eerste chicane, laat hij een duidelijk beeld aan Ferrari voor 2013. zien. Nadat Schumacher zijn tweede pitstop maakte reed Perez het gat tussen Massa en hemzelf dicht om de Ferrari te passeren, en later ook nog de eerste Ferrari van Alonso te passeren. Geen kopie van Maleisië dit jaar, echter wederom goed voor P2.

Uitslag

  1. Lewis Hamilton
  2. Sergio Perez
  3. Fernando Alonso
  4. Felipe Massa
  5. Kimi Raikkonen
  6. Michael Schumacher
  7. Nico Rosberg
  8. Paul Di Resta
  9. Kamui Kobayashi
  10. Bruno Senna

Stand
Fernando Alonso is nog steeds de leider in de stand om het Formule 1 kampioenschap 2012. Echter, die fout in de kwalificatie kostte hem een pole, dus overwinning? Lewis Hamilton is nu zijn directe concurrent welke 37 punten achterstand heeft. Grote winnaar van deze Grand Prix is wellicht Kimi Raikkonen met P5 weet hij nu de 3e plek in het kampioenschap op te eisen met slechts 1 punt achterstand op Lewis Hamilton. Ook Raikkonen mag in de gaten gehouden worden in Singapore.



Categorie