Audi 1-2 in 24h van Le Mans 3 minutes leestijd

Le Mans 2014
Audi heeft wederom de 24h van Le Mans gewonnen, in wat omschreven kan worden als een vrij legendarische editie. Elke LMP1 wagen had last van technische problemen, in andere klassen werd continue gestreden om de leiding. Toyota reed lange tijd aan kop, maar moest s nachts opgeven, ook Porsche heeft een tijd het veld aangevoerd met beide wagens werden op zondag ochtend in de pitbox geparkeerd. Audi moest bij beide wagens onder andere de turbo vervangen, de ervaring van het Joest Audi Sport team maakte uiteindelijk het verschil.

Audi 1-2
Ongetwijfeld zal de overwinning van dit jaar de boeken in gaan als de mooiste, niet eerder moesten ze zoveel strijd leveren voor de overwinning. Toyota was de hele race sneller en debuterend team Porsche maakte het Audi ook moeilijk. Voor een tijd leek het een sprookje te worden voor de #1 wagen, op woensdag crashte de wagen hard en in de race gingen ze aan de leiding. Audi verscheen aan de start met 3 wagens, maar de #3 wagen crashte in de vangrail door een regenbui.

Toyota
De teleurstelling was groot bij Toyota toen Kazuki Nakajima de auto parkeerde met elektronische problemen. De wagen viel stil, alle elektronica was uitgevallen en de wagen moest achter de vangrail worden geparkeerd door de marshalls. De wagen had de hele tijd aan de leiding gelegen met een comfortabele voorsprong op de #1 Audi. Vertrouwen in een overwinning van de Toyota #8 was al vervlogen, de auto maakte ook een crash mee, maar kon de pitbox bereiken. Wat volgde was een inhaal-race op ruimte achterstand van de leiding. Toch mogen Anthony Davidson, Nicolas Lapierre en Sebastien Buemi plaats nemen op het podium.

Porsche
Mission 2014, de terugkeer van Porsche in de hoogste klasse en het leek een mooie te worden. Tijdens de hele Le Mans week maakte het team een sterke indruk, de #20 wagen met o.a. Mark Webber als piloot vertrok zelfs van de 2e positie op de grid. Toch gaat het niet on de snelheid, maar betrouwbaarheid, juist dit jaar, en daar ging het fout bij Porsche. In de eindfase van de 20h ging het volledig fout met de #14 wagen, die in de pitbox werd geduwd om pas in de laatste 3 minuten weer naar buiten te komen. Niet veel later volgde Porsche’s 2e auto, die toen op podium-koers lag. Beide wagens zijn toch geclassificeerd, maar als 10e en 11e, achter LMP2 wagens.

GTE Pro
Bijna de hele race werd er strijd geleverd in de GTE Pro klasse, een kopgroep van 3 wagens lag geruime tijd binnen 10 seconden en er werd regelmatig van stokje gewisseld. Technische problemen voor de Aston Martin #97 zorgde ervoor dat dit gevecht niet doorging tot de finish vlag. Chevrolet keert terug op het podium van Le Mans met een mooie 2e plaats, 3e finishte de Porsche 911 RSR van Porsche Team Manthey.

GTE Am
Een mooi succes voor Aston Martin in het GTE Am klassement, de #95 wagen verscheen als eerste aan de finish. Een overwinning die zal worden opgedragen aan de vorig jaar overleden Allan Simonsen.



Categorie