Een bezoek aan Aston Martin 6 minutes leestijd

Aston Martin Vanquish 2thetrack factory visist-1-21
Luxesportwagen bouwer Aston Martin is een vreemde eend in de bijt, het is één van de weinige grote Engelse bedrijven in de industrie die nog niet is gekocht. Rolls Royce ging naar BMW, Bentley naar Volkswagen en MG hield simpelweg op te bestaan. In het Centenary-jaar gingen we op bezoek bij Aston Martin om te praten over het verleden, heden en toekomst, alsook om een blik te werpen op de plek waar de auto’s worden gebouwd.

Heritage
Het automerk Aston Martin is voorgekomen uit een samenwerking tussen Lionel Martin en Robert Bamford. Het begon met bouwen van sportwagens voor zichzelf, maar al snel melde zich mensen om een auto te kopen. Goede jaren en mindere jaren volgde, na WOII ontfermde David Brown zich over het merk wat het begin van de ‘DB’-modellen betekende. Succesvolle modellen volgde, zoals de legendarische DB5 en eerder tevens populaire DB2 wagens. Uiteindelijk kocht Ford Aston Martin in de jaren ’80, om vervolgens weer te verkopen in 2007 aan een consortium op initiatief van ProDrive. Meer wijzigingen in het eigendom volgde en zullen nog gaan volgen in de toekomst, een stabiele factor is de wagens die worden gebouwd. Hoewel het aanbod inmiddels wat is verouderd, blijft Aston Martin een uitzonderlijk, cool en stijlvol merk dat wereldwijd een goed imago heeft.

Locatie
Aston-Martin-Vanquish-2thetrack-factory-visist-1-13Aston Martin deelt het terrein en toegangspoort met JLR (Jaguar Land Rover) in Gaydon, Engeland. Verdwalen op het immense terrein is goed mogelijk, maar Aston Martin is het eerste gebouw na de toegangspoort, verstopt achter natuur is het een serene omgeving. Vooraan de ingang zijn de parkeerplaatsen van het management, uiteraard allemaal bezet door verschillende modellen uit eigen stal. Voor het gebouw met natuur-stenen gevel is een kleine waterpartij wat zorgt voor een mooie reflectie. Eenmaal binnen is er een grote ontvangst lounge waar de nieuwste modellen staan gepresenteerd. In ons geval stond er een nieuwe Vanquish Volante, terwijl de onthulling van het model pas een paar dagen later plaats vond. Dan is het even wachten tot je wordt opgehaald en plaatsneemt in één van de privé-lounges.

Productie
Na een uitgebreid gesprek in de lounge, liepen we richting de kantoren, waar Aston Martin personeel hun werk doen te midden van iconische modellen uit de geschiedenis. We vervolgen ons pad naar de plek waar alle Aston Martin’s worden gebouwd, de productielijnen waar alles gebeurd.
Productie is opgesplitst, op één lijn worden alle V8 modellen gebouwd, op de tweede lijn zijn dat de V12 auto’s. Aan het einde van de lijn komen deze samen, waar de tests en laatste inspectie worden uitgevoerd.

Ford
In de fabriek heerst rust, maar een klinische indruk maakt het niet. Her en der zijn nog relikwieën te zien uit het verleden, zoals onderdeel dozen gemarkeerd met ‘Ford’, er wordt geen geld verspild aan zaken die onnodig lijken. In een hoek van de fabriek worden onderdelen ontvangen, waaronder de motoren die worden geproduceerd op de Ford Campus in Keulen, Duitsland.

James Bonder
We beginnen met het volgen van de productie, op de plek waar het chassis en de body samenkomen. Aston Martin gebruikt de VH Architecture, waarbij het chassis en de body worden geklonken en gelijmd. Het klinkt primitief, maar het is wel de lichtste vorm van hechten. Dit wordt voor de meeste modellen gedaan door één van de weinige robotten van de fabriek, de James Bonder. Het resultaat wordt minutieus beoordeeld, voordat het onderdeel als body-in-white doorgaat naar de volgende stage.

Aston Martin DB9 PaintcontrolPaintwork
Aston Martin is vooral trots op de kwaliteit van de lak, typisch duurt het 50 tot 60 manuren voordat een auto zijn kleur heeft gekregen. Alle onderdelen van een auto worden tegelijk door dezelfde persoon gespoten. Na meerdere kwaliteit checks, wordt het chassis en onderdelen in een rek geplaatst waar het wacht totdat het de productielijn op kan.

Productielijn
In meerdere stages wordt de auto in elkaar gezet, waarbij het personeel wordt opgeleid en gerouleerd om op 3 van deze stages te kunnen werken. Naast al het werk wat wordt gedaan aan de body, wordt op een andere plek de aandrijving van de auto op een sub-frame in elkaar gezet.

Aston Martin Gaydon production MariageMarriage
Wanneer de body klaar is, wordt het samengevoegd met de aandrijving op het sub-frame. Dit wordt ‘the marriage’ genoemd en het is een precisie klus. Alle onderdelen worden op de millimeter nauwkeurig geplaatst en kabels worden gelegd, het is een bijzondere gebeurtenis om te zien.

Interieur
Ondertussen wordt het interieur gemaakt in een apart deel van de fabriek. Hier werken vooral vrouwen, die het gepersonaliseerde interieur in elkaar zetten. In een Aston Martin zitten ten minste een miljoen stiksels, die voornamelijk door computergestuurde machines worden gemaakt. Alle onderdelen worden per auto op een gecodeerde kar geladen en naar de auto op de productielijn gebracht.

Tests en final inspection
De laatste stap van de productie van een Aston Martin is het installeren van het interieur en het aansluiten van de electronica. Wanneer de auto compleet is, ondergaat de auto verschillende tests waaronder een rit over het testcircuit wat op het JLR terrein aanwezig is.
In een lichttunnel worden de laatste inspecties gedaan, auto’s bestemd voor het midden-oosten worden in een andere lichttunnel bekeken dan auto’s voor Europa en bijvoorbeeld Noord-Amerika.

Logo
Het bekende Aston Martin logo met de vleugels wordt pas op de auto geplaatst, wanneer deze alle checks heeft gehad. De logo’s worden gemaakt door een juwelier in Birmingham en zijn even bijzonder als de auto zelf.

Voila
Dan na 200 manuren, is de bouw van een Aston Martin voltooid. Dat is één van circa 4.000 stuks die in 2013 zijn gebouwd. Een bezoek aan Aston Martin is zeker aanbevolen voor wie zijn gekochte Aston Martin wil ophalen, of een blik wil werpen op het bouwproces van de wagen.

[nggallery id=189 images=60]