Vettel wint GP Canada 3 minutes leestijd

Sebastian Vettel Grand Prix Canada 2013 Red Bull Racing
Sebastian Vettel heeft de Canadese Grand Prix gewonnen. De Duitser versterkt hiermee zijn positie in het wereldkampioenschap ten opzichte van zijn directe concurrenten. Fernando Alonso behaalde een knappe tweede plaats en wist hiermee de schade nog te beperken. Lewis Hamilton behaalde in Montreal zijn derde podium van dit seizoen.

Start
De zon scheen volop tijdens de start van de race en dit zorgde voor een mooie openingsfase. De start verliep goed, Valtteri Bottas werd na zijn 3e startpositie met de realiteit geconfronteerd. Webber en Rosberg passeerden de Rus al voor de eerste bocht. Bottas kon Fernando Alonso langer voorblijven, totdat DRS in werking trad en de Ferrari voorbij de Williams stook.

Incidenten
Adrian Sutil was in een fraai gevecht met Bottas totdat hij de Williams raakte, 360 graden in het rond ging maar zijn weg kon vervolgen. Mark Webber kon zijn weg met geluk ook vervolgen, toen hij Giedo van der Garde passeerde om op een ronde te zetten stuurde de Nederlander te vroeg in en raakten deze elkaar. De Nederlander raakte in een spin en kreeg hierna een 10 seconden stop-and-go penalty.

Pitstops
Niet veel spektakel tijdens de pitstops, opvallend was Paul Di Resta. Hij wist het maar liefst 55 ronden op de zachte band uit te houden, wat hem uiteinderlijk een fraaie 7e plaats gaf.Teamgenoot Sutil kreeg een onnodige drive-through voor het negeren van blauwe vlaggen. Sebastian Vettel reed ondertussen al een eind vooruit op iedereen. Na zijn pitstop ging de Duitser door wat hem eenvoudig af ging in Montreal; sneller gaan dan iedereen. Ook met de harde banden wist Vettel snelste ronden te noteren. 49 ronden in de racemaakt Vettel zijn tweede en laatste pitstop. Door zijn tempo kwam hij als eerste weer de baan op. Enkel problemen met de auto kon Vettel nog van  de overwinning houden.

Eindstrijd
Achter Vettel werd het nog wel spannend tussen Lewis Hamilton en Fernando Alonso. De Mercedes ging wederom goed met haar banden om, beter dan voorheen gezien dit jaar. Alonso had diversen malen geprobeerd de Mecerdes van Hamilton voorbij te steken maar had langer nodig dan hij had gewild. Uiteindelijk maakte hij goed gebruik van DRS en kon hij de tweede plaats opeisen. Achter hem eindigt Webber net voor Rosberg, de Australiër had een moeiljike race, mede door de opgelopen schade tijdens het incident met van der Garde. Rosberg kon op de harde band niet het tempo rijden wat de anderen wel konden, Jean Eric Vergne eindigt wederom in de punten. Paul Di Resta behaald met een knappe strategie een verdiende 7e plaats terwijl Felipe Massa zijn fout in de kwalificatie enigszins goed maakt. Kimi Raikkonen verliest zijn 2e plaats in het kampioenschap aan Fernando Alonso, een 9e plaats in Montreal was het hoogst haalbare terwijl Adrian Sutil het laatste puntje pakt.

Uitslag

  1. Sebastian Vettel
  2. Fernando Alonso
  3. Lewis Hamilton
  4. Mark Webber
  5. Nico Rosberg
  6. Jean Eric Vergne
  7. Paul di Resta
  8. Felipe Massa
  9. Kimi Raikkonen
  10. Adrian Sutil

Giedo van der Garde krijgt door zijn crash met Nico Hulkenberg de volgende race een straf: 5 plaatsen terug op de grid.

Kampioenschap

  1. Sebastian Vettel
  2. Fernando Alonso
  3. Kimi Raikkonen

De volgende Grand Prix is in England op 30 juni 2013.



Categorie