Vettel wint GP Japan 3 minutes leestijd

Sebastian Vettel Grand Prix Japan Suzuka 2012
Sebastian Vettel heeft de race in het land van de rijzende zon gewonnen. Een race vol spektakel, verassingen en een enkelzijdige teleurstelling bij Ferrari. Kamui Kobayashi zorgde er tevens voor dat Japan dit weekend niet zal vergeten, voor het eerst sinds 1990 een Japanner op het podium.

Incidenten na de start
Het was voor Fernando Alonso een korte GP van Japan. De Spanjaard kwam in contact met de Lotus van Kimi Raikkonen, spinde in de eerste bocht nadat hij een lekke band opliep na de touché. Geen punten voor de leider in het kampioenschap, dit terwijl Alonso al liet weten dat hij aan schadebeperking moest doen omdat de Ferrari simpelweg de snelheid van de Red Bull’s niet bij kon benen.
Mark Webber werd door Romain Grosjean aangetikt en heeft het hele veld aan zich voorbij laten gaan. De wedstrijdleiding was fel voor Grosjean, een normale straf zou een ‘drive through’ betekenen echter kreeg Grosjean een ’10 seconds stop and go’ penalty. Mark Webber kon na dit incident wel zijn weg vervolgen, het zijnde als laatste.
Ook Nico Rosberg heeft zijn Mercedes direct moeten parkeren. Rosberg moest vol in de remmen om het incident tussen Webber en Grosjean te ontwijken, een andere auto kon hem niet meer ontwijken zodoende de Mercedes met schade niet meer verder kon.

Het Sauber duo
Na een fantastische inhaalactie op Lewis Hamilton probeerde Sergio Perez het na de pitstops wederom, wederom bij de hairpin, dit maal buitenom. Echter eindigde zijn actie in de grindbak. Toch heeft de jonge Mexicaan laten zien dat hij net zo snel, al dan niet sneller was dan Lewis Hamilton, echter zou dit één van de redenen zijn dat Luca di Montezemolo van Ferrari zelf altijd riep dat Perez nog niet ervaren genoeg was voor de Ferrari?
De locale held maakt de race voor Sauber echter goed: Kamui Kobayashi reed een ijzersterke race, gesteund door 100.000 fantastische fans op de tribune reed hij naar een 3e plaats. Voor het eerst een Japanner op het podium na Takuma Sato, USA GP 2004.

Vettel
Sebastian Vettel was de gehele race onzichtbaar, voor de rest van het veld wel te verstaand. Na de kwalificatie was het duidelijk dat de enige concurrent voor de overwinning zijn teamgenoot Mark Webber was, toen Webber wegviel was het voor Vettel alles behalve lastig aan de kop van het veld.

Uitslag

  1. Sebastian Vettel
  2. Felipe Massa
  3. Kamui Kobayashi
  4. Jenson Button
  5. Lewis Hamilton
  6. Kimi Raikkonen
  7. Nico Hulkenberg
  8. Pastor Maldonado
  9. Mark Webber
  10. Daniel Ricciardo

Winnaars en verliezers
De grote verliezer is Fernando Alonso, juist Sebastian Vettel loopt 25 punten op hem in en de slimme coureur ziet zijn voorsprong welke hij bij elkaar scoorde door niet uit te vallen en nodige punten te pakken in één klap verdwijnen.
Duidelijk mag zijn dat Sebastian Vettel de grote winnaar is. Vooral met de Koreaanse GP in het vooruitzicht is het voor hem mogelijk om zijn 3e overwinning op rij te pakken.

Kampioenschap
Met nog 5 races, 125 punten te gaan is het kampioenschap nog niet beslist. Het ziet er echter wel naar uit dat het tussen Fernando Alonso en Sebastian Vettel zal gaan. Ferrari tegen Red Bull met Ferrari dankzij Fernando Alonso 4 punten in het voordeel. Kimi Raikkonen versterkt zijn 3e positie in het kampioenschap tegenover Lewis Hamilton en laat zien dat hij na een periode WRC nog zeker kampioenschap aspiraties heeft, of de Lotus daar goed genoeg voor is zal moeten blijken.



Categorie