Tesla supercharged 4 minutes leestijd

Tesla Model S Brussel Autosalon 2014-1
Nadat deze week de CEO van Tesla, Elon Musk, persoonlijk de eerste Tesla Model S afleverde in China, was er al kritiek van Chinese klanten over de beperkte oplaad mogelijkheden in het land. Musk beloofde dat de komende drie tot vier jaar hard gewerkt wordt om de Chinese markt tevreden te stellen. Tegelijkertijd staat de ontwikkeling in Amerika en Europa niet stil. Wat heeft Tesla de komende jaren voor plannen en is de Model S nu al bruikbaar, of is het een dure auto met de range van een golfkar?

Dat de Model S niet een duur golf karretje is, heeft het enigszins al bewezen. Met een range van iets meer dan 500 km (85 kWh), zul je in Nederland niet snel de auto in één rit leeg rijden. Maar ga je grote afstanden rijden dan kun je in de problemen komen. Om dit probleem te voorkomen bied Tesla het Supercharger systeem aan. Een laadsysteem dat de S zijn accu’s in 20 minuten tot 50% in lading kan doen stijgen, gratis en voor niets. Als je de Model S aanschaft krijg je het leven van de auto gratis opladen aan de superchargers cadeau. Dit klinkt natuurlijk geweldig, maar als je 200 km moet omrijden is het zacht gezegd onhandig. Het is dan ook belangrijk dat Tesla voor een goede dichtheid van superchargers per km aanbrengt. Momenteel zijn er slechts 14 superladers beschikbaar in Europa, wat aan de lage kant is. In Amerika is het aantal al stukken hoger, met in totaal 85 laders is Tesla daar goed op weg.

“Road trips made Easy”
Dit is het slogan waarmee Tesla het Supercharger systeem mee promoot. Is het echter al mogelijk om “makkelijk”een road trip te maken? Ja, het is mogelijk om een road trip te maken met de Model S. In de Epic Electric American Road Trip lukte het Norman Hajjar een wereld record te zetten door 12000 mijl (19200 km) te rijden door naar opvolgende supercharger stations te rijden. Ook zijn er Noren die de bewezen hebben dat de Model S het ook prima in de kou doet. De S wordt in de ijzige omstandigheden van Noorwegen gebruikt om op wintersport te gaan, zoals te zien in dit filmpje, waarin de range van de Model S getest wordt in winterse omstandigheden, zonder dat deze te zien is.

Flinke plannen
Tesla heeft plannen om het supercharger netwerk in de Verenigde Staten en Europa flink uit te breiden. Van het huidige aantal dat in de VS open is, 86 stations, naar 193 eind 2015. Voor de Europese markt is het nog onduidelijke hoeveel chargers er bij komen, maar wel dat het aantal van 14 nog sterk gaat stijgen.

Chinezen huiverig
De Model S is enigszins twijfelachtig ontvangen in China. Naast het feit dat de eerste auto’s veel later geleverd werden dan in eerste instantie gepland, zijn de Chinezen ook terug houdend om de Tesla aan te schaffen. Aan de ene kant door de flinke aanschafprijs, in China kost een basis Model S door transport kosten en invoerbelasting van 25%, $118.000 (in de VS $71.000). Maar ook door de beperkte infrastructuur voor elektrische auto’s. Elon Musk beloofde dat er de komende drie tot vier jaar hard gewerkt wordt aan de supercharger infrastructuur en dat Tesla mogelijk een fabriek in China zal openen om hun modellen goedkoper aan te kunnen bieden.

Op de goede weg
Tesla is goed op weg om het elektrisch rijden aan de man te brengen, maar ondanks een wereldrecord en het bewijs dat de Model S het goed doet in verschillende weersomstandigheden, is het echter nog niet makkelijk om met de auto een road trip te maken. Hiervoor zal Tesla de plannen voor grootse uitbreiding van het supercharger netwerk voor 2015, voor zowel Europa als Amerika en China, uit moeten werken. De dichtheid van superchargers wordt dan vele malen groter en pas dan mag Tesla ten volste zeggen “Road trips made easy”. Dit zal dan ook de verkoop in de VS, Europa en China ten goede komen.