Lewis Hamilton wint seizoensopener 3 minutes leestijd

Lewis Hamilton Mercedes AMG F1 Rolex Melbourne Albert Park Australian Grand Prix 2015
Het 2015 Formule 1 seizoen is begonnen waar het vorig jaar was geëindigd, met Mercedes AMG vooraan. Lewis Hamilton vetrok vanaf pole position had weinig moeite om zijn teamgenoot Nico Rosberg achter zich te houden. Max Verstappen maakte zijn debuut en vertrok vanaf de 11e plek, een motor probleem betekende het einde van zijn race.

Incidenten voor de race
Het hele weekend waren er incidenten, op en buiten de baan. Het Formule 1 team van Marussia gaat dit jaar door als Manor, maar reed niet tijdens het weekend en Giedo van der Garde en Sauber vochten een zakelijk geschil uit in de rechtbank. Valterri Bottas wist een goed resultaat neer te zetten in de kwalificatie, maar kreeg van de FIA doktoren geen toestemming om te racen, Kvyat verscheen niet aan de start vanwege een versnellingsbak probleem en Kevin Magnussen blies zijn motor op in de rit naar de startgrid. Slecht 15 wagens begonnen daardoor aan de eerste grand Prix van het 2015 seizoen.

Start
Zoals vaker op Albert Park ging het in de eerste ronde fout voor een paar coureurs. Vettel duwde Raikkonen van de baan en Maldonado belande in de bandenstapel wat een safety car betekende. De pech voor het Lotus team was nog niet over, Grosjean parkeerde na 1 ronde de wagen in de pitbox waardoor het team kon beginnen met inpakken. Bij de herstart vlogen de Mercedes AMG wagens weer vooruit, gevolgd door Williams en Ferrari.

Pitstops
Coureurs en personeel zijn nog wat stroef, er ging veel mis bij de pitstops. Onder andere Carlos Sainz en Kimi Raikkonen kregen te maken met problemen tijdens de stop, voor Raikkonen betekende dat uiteindelijk het einde van zijn race.

Verstappen
Max Verstappen vertrok dankzij het niet starten van Bottas vanaf de 11e plek en wist zich uit de problemen te houden in de startfase. Tot de eerste pitstop leek hij op koers om punten te pakken, maar in de 35e ronde parkeerde hij voor de pitstraat ingang zijn auto in het gras. Teleurstelling voor Max die verder een prima debuut weekend had.

GvdG Vs. Sauber
Voor het raceweekend begon was er veel te doen om Giedo van der Garde, die zijn stoeltje bij Sauber opeiste. Meerdere rechtszaken vonden plaats, die Giedo van der Garde allemaal won, toch nam hij niet plaats in de wagen. Felipe Nasr en Marcus Ericsson racete wel en finishte als 5e en 8e, een uitstekend resultaat voor het team dat vorig jaar niet één punt wist te halen. Hoe het tussen het team en Giedo van der Garde gaat aflopen is nog ongewis, begin volgende week zullen de gesprekken hervatten.



Categorie