Ricciardo wint in Spa door Mercedes controverse 3 minutes leestijd

Mercedes AMG incident Spa Francorchamps belgium lewis hamilton nico rosberg
Red Bull Racing coureur Daniel Ricciardo heeft op circuit Spa-Francorchamps zijn 3e overwinning van het seizoen behaald. Toch was het vooral een incident tussen de Mercedes-AMG coureurs wat de race kenmerkte. Lewis Hamilton had een goede start en leidde het veld, al in de 2e ronde maakte Rosberg contact met het linkerachterwiel van Lewis, met een lekke band tot gevolg. Het incident lijkt nu een hoogtepunt van de spanningen tussen de Mercedes-AMG rijders die een 1-2 konden behalen.

“We are not friends”
Mocht er nog een schijn zijn van goede sfeer tussen Rosberg en Hamilton, dan is die nu geheel verdwenen. De eerste vraag voor Mercedes-AMG Toto Wolff was hoe het nu precies zat met het ‘teamorder’ van Budapest, waarbij werd verwacht dat Hamilton Rosberg zou laten passeren. Dat brandje was snel geblust. Om in de 2e ronde van de race op Spa te veranderen in een uitslaande brand. Rosberg probeerde een inhaal manoeuvre op Hamilton in de Les Combes chicane, een ongelukkige actie waarbij hij zijn voorvleugel kapot reed op de achterband van Lewis. De Brit moest bijna het hele circuit afleggen om bij de pits te komen en was gebroken. In vorige races wist hij zich snel naar voren te rijden, dat lukte hem nu niet en hij vroeg via de radio een paar keer aan het team of hij de wagen mocht parkeren. Nadat de finishvlag was gevallen hield Rosberg zich van de domme, volgens hem was het een race-incident: “Ik betreur het dat Lewis en ik elkaar raakten, maar ik zie het als een race-incident. Zo hebben de stewards het ook beoordeeld”.
Hamilton houdt er duidelijk een andere mening op na en doet geen moeite om zijn woede te verbergen. “Hij zei dat hij het had kunnen voorkomen, maar hij wilde dat niet. Hij zei letterlijk: “Ik deed het om een punt te maken”. Ook Toto Wolff was zichtbaar geïrriteerd en noemt het incident volstrekt onacceptabel.

Best of the rest
Wederom was het Ricciardo die optimaal wist te profiteren, de Australiër blijft de enige niet-Mercedes AMG coureur die overwinningen haalt dit seizoen. Hij reed weer een stabiele, foutloze race en deelde uiteindelijk het podium met Nico Rosberg en Valtteri Bottas.

Strijd
In de eindfase van de race was een groepje flink aan het vechten voor de 5e plek, Vettel, Magnussen, Button en Alonso waren lang aan het vechten voor de punten. Uiteindelijk was het Vettel die er met de meeste punten vandoor ging. Kevin Magnussen kwam als 6e over de finish, maar ontving een 20 seconden penalty doordat hij Alonso van het asfalt dwong, door de straf valt hij terug naar P12.



Categorie