Ricciardo eindigt winning-streak Mercedes AMG 3 minutes leestijd

Canadian F1 Grand Prix
Red Bull Racing coureur Daniel Ricciardo heeft de Grand Prix van Canada gewonnen voor Nico Rosberg en Sebastian Vettel. De race begon rommelig, met een safety car, en eindigde ook achter de safety car dankzij een zware klapper van Perez en Massa. In het begin van de race stond natuurlijk de strijd tussen de 2 Mercedes AMG coureurs centraal, maar Lewis Hamilton moest zijn wagen in de pitbox parkeren dankzij een probleem met zijn remmen. Daarmee pakt Rosberg belangrijke WK-punten en tankt Red Bull Racing vertrouwen door op de baan sneller te zijn dan Mercedes AMG.

Start
Een goede start van Hamilton leek hem de koppositie op te leveren, toch werd hij afgeknepen door Rosberg en daardoor voorbij gestoken door Vettel. In het achterveld crashte Chilton en Bianchi, waardoor de safety car het veld neutraliseerde. Bij de herstart verspilde Hamilton weinig tijd, en reed al gauw voorbij aan Vettel en bracht het gevecht naar Rosberg.

Mercedes AMG
Tot nu toe had de renstal Mercedes AMG een 100% score voor de pole position en race, maar het rommelt. In Monaco was er een ruzie tussen Hamilton en Rosberg die volgens de PR-machine is bijgelegd, toch blijft de spanning merkbaar en gunnen de teamgenoten elkaar zo min mogelijk. In Canada hadden beide coureurs technische problemen, hoewel Rosberg het veld lange tijd aanvoerde, was een overwinning allerminst zeker. Felipe Massa wist een tijd op P1 te rijden en Ricciardo reed Rosberg een paar rondes voor de finishvlag voorbij. Naast Williams en Red Bull Racing was het ook Force India die de Mercedes AMG wagen onder druk zette.

Massa-Moment
Het moet een fijn gevoel geweest zijn, toen Massa zijn oud-teamgenoot Alonso inhaalde op de baan, het hele weekend was hij snel en aan het einde van de race lonkte een plekje op het podium. Hij had een late pitstop gemaakt en reed met 10 rondes te gaan snel dichterbij op een kopgroep van 4 man (Rosberg, Perez, Ricciardo en Vettel). De Braziliaanse coureur kon het alleen niet waarmaken, hij durfde geen inhaal-manouvre op Vettel te maken. Ondertussen had Sergio Perez met nog een paar rondes te gaan steeds meer problemen met zijn remmen en viel terug. In de laatste ronde was er weer een typisch Massa-moment, bij het aanremmen van de eerste bocht verkeek hij zich, en reed op de achterzijde van Perez, beide coureurs klapte hard in de bandenstapels. Vettel had alle geluk van de wereld om niet meegenomen te worden in deze crash, Massa miste hem op een haar na.

Finish
Door de crash besloot de wedstrijdleiding een safety car situatie in te zetten, maar omdat het de laatste ronde was, hoefde de Mercedes-Benz SLS AMG de pits niet uit. Ricciardo mocht daardoor de laatste ronde van de race beschouwen als een extra ere-ronde voor zijn allereerste overwinning in de Formule 1.
Al jaren neemt de kritiek op de Formule 1 toe en zeker dit jaar gaat het veelal over de vreemde regels, het rare uiterlijk en het gebrek aan geluid van de bolides. De Grand Prix van Canada zal een deel van de kritiek laten verstommen, het was een boeiende race, met vlagen spectaculair. Het geeft vertrouwen in de volgende race die zal plaatsvinden op de Red Bull Ring in Oostenrijk.



Categorie