mogelijk EU verbod van modellen Mercedes-Benz 1 minute leestijd

Jenson Button and Lewis Hamilton star at Goodwood in 12C GT3 debut drive
Mercedes-Benz lijkt een groot probleem te hebben door voor het airco systeem gebruik te maken van het koudemiddel R134a (tetrafluoroethane). Eerder besloot Frankrijk de verkoop van de nieuwe A-klasse, B-klasse en SL-klasse te verbieden omdat deze auto’s niet voldoen aan de milieu eisen. Daimler (Mercedes-Benz) en Volkswagen zijn echter van mening dat het gas te gevaarlijk is en gebruiken in de toekomst liever Co2 (R744), tot die tijd blijft het merk gebruik maken van het oude R134a. De Europese commissie heeft Frankrijk in het gelijk gesteld, waardoor nu een verbod dreigt voor verkoop in andere EU landen voor auto’s nieuwer dan 12 juni.

Casus
Het aircogas R134a dat Mercedes-Benz gebruikt, voldoet niet aan de gestelde eisen voor aardopwarmingsvermogen. De EU stelt een maximum van 150 GWP (Global Warming Potential), terwijl het oude gas 1430 GWP meet. Grote autoproducenten stappen liever over op R744, wat een GWP van slechts 1 heeft. Vooralsnog is R1234yf of HFO-1234yf (2,3,3,3-tetrafluorpropeen) het enige alternatief, wat wordt omarmd door Opel en Ford.

Typegoedkeuring
De Europese Commissie overweegt nu stappen. Voor de verkoop van de modellen met nieuwe type goedkeuring, heeft Mercedes-Benz vrijstelling gekregen in Duitsland, wat in strijd is met de Europese regels. Een mogelijkheid is dat er een boete wordt opgelegd als dwangmiddel om niet langer tetrafluoroethane te gebruiken. Hoogst waarschijnlijk zal Mercedes-Benz de ontwikkeling voor het vernieuwde aircosysteem dat werkt met R744 versnellen. Overigens is de nieuwe S-klasse vrijgesteld van de airco-gas kwestie, de auto maakt gebruik van de type goedkeuring van zijn voorganger.



Categorie