Vettel wint thuiswedstrijd 4 minutes leestijd

Sebastian Vettel Nurburgring 2013 Red Bull Racing
In een bij vlagen spannende Duitse Grand Prix, heeft Sebastian Vettel eindelijk gewonnen op zijn thuisgrond. Een makkelijke overwinning was het zeker niet, enkele keren moest hij vechten voor posities en hij in de eindfase lag hij onder grote druk van Kimi Raikkonen. De 3e plek op het podium was voor voor Romain Grosjean, Fernando Alonso finishte op de 4e plek.

Pirelli
Uiteraard was de eerste vraag die een antwoord nodig had, de banden kwestie. Na de race vorige week, en de dag erna zijn er zware worden gebruikt, waaronder de optie van teams om de race te boycotten. Daarom heeft Pirelli samen met de FIA gewerkt aan een oplossing, met als resultaat aangescherpte regels voor banden gebruik en een nieuwe band. De nieuwe FIA regels legt beperkingen op voor het ingestelde camber, een minimale bandendruk (voor 20 PSI, achter 19 PSI). Ook mogen de banden niet meer worden verwisseld, teams wisselde de achterbanden nog eens om, wat niet zonder risico’s is gebleven. Pirelli heeft alles op alles gezet om de bandenkwestie op te lossen, en heeft volledig nieuwe banden gemaakt. In de nieuwe banden is onder andere het metaal vervangen voor kevlar, vanaf de Grand Prix van Hongarije krijgen de teams weer de beschikking over de banden van vorig jaar.

Kwalificatie
Lewis Hamilton zette de Mercedes-Benz AMG op Pole Position, een belangrijk resultaat voor het team dat weer eens op Pole staat in een thuiswedstrijd. De grote verliezer van de kwalificatie was de andere Mercedes-Benz coureur Nico Rosberg, die dankzij een fout van het team geen snelle ronde kon neerzetten in Q2. Giedo van der Garde wilde zichzelf in de kijker rijden, het circuit ligt hem, naar eigen zeggen, erg goed.

Vliegende start
Lewis Hamilton kon echter niet profiteren van zijn pole position, door een klein beetje wielspin, viel hij 2 plaatsen terug, achter de Red Bull’s. Ook Ferrari coureur Massa had een goede start, maar een vreemde spin in bocht 1, eindigde zijn race. Vanaf de start was ook duidelijk dat de bandenstrategie een belangrijke factor zou spelen voor de winst. Verder in de wedstrijd reed Hamilton een vrij onzichtbare race, wat niet gezegd kon worden over Vettel en de beide Lotus coureurs.

Marussia
Halverwege de wedstrijd was het einde wedstrijd voor Jules Bianchi door een brand in zijn Marussia. Hij sprong uit de auto naar veiligheid, waarna de Marussia op eigen houtje de heuvel af rolde, waarbij het de de baan doorkruiste. Voor de wedstrijd leiding reden om het veld te neutraliseren met de safety car, waarvan een aantal coureurs gebruik maakte om een banden te wisselen.

Pit incident
Mark Webber is uitgesproken fan van de Nürburgring, maar speelde de hoofdrol in een pit incident. Zijn wiel rechtsachter was niet goed gemonteerd toen hij wel werd weggestuurd door zijn pit-team. Het wiel rolde door de pitstraat waar het hard in aanraking kwam met cameraman Paul Allen. Hij is niet zwaar gewond, maar is na behandeling in het medisch centrum naar een het ziekenhuis van Koblenz gebracht.

McLaren
Het Engelse raceteam kent tot nu toe een erg ongelukkig seizoen. Coureurs Jenson Button en Sergio Perez zijn vaak met elkaar in gevecht in het midden van het veld, een podium plaats lijkt verder weg dan ooit. Na de Grand Prix van Duitsland staan ze teleurstellend 6e in het constructeurs kampioenschap, onder Force India, boven Scuderia Toro Rosso.

Eindfase
Nog nooit won Vettel zijn ‘eigen’ race en nog nooit won hij in de maand juli. Hij kende een sterke wedstrijd waarbij hij in de eindfase aan de leiding lag, met een ontketende Raikkonen achter hem. Met 4 rondes te gaan was het verschil 2 seconden, erg dichtbij de DRS-zone en het gat werd steeds kleiner. Helaas voor Kimi kwam hij een ronde tekort. Het resultaat was een podium kopie van de GP van Bahrein eerder dit jaar. Giedo van der Garde reed een redelijke race, hij finishte als 18e.



Categorie(ën)