Koenigsegg’s 100e, de Hundra 2 minutes leestijd

Koengisegg Agera S Hundra Autosalon Geneve 2013 226
Na ruim 10 jaar te hebben bestaan, heeft Koenigsegg zijn 100e auto gebouwd. Ter ere van deze mijlpaal heeft de Zweedse supercar bouwer een heel bijzondere Agera S gebouwd, de Hundra. De auto bestemd voor een klant in Hong Kong en is versierd met 24-karaats bladgoud.

Arbeidsintensief
De kleine supercar bouwer doet normaliter 3000 uur over het bouwen van een auto, door de complexiteit van de Hundra kwam het totaal aantal uren boven de 4000 uit. Het prijskaartje voor dit bijzondere model is daarom ook niet misselijk, de klant heeft grif $ 1.6 miljoen overgemaakt naar Koenigsegg.

Benzine
De Agera S Hundra rijdt op 98-ron benzine, anders dan de E85 bio-ethanol die de Agera normaal gesproken drinkt. Een aantal bijzondere aanpassingen zoals keramisch-gecoate zuigers, 1.4 bar turbodruk en een compressie van 9.0:1 geven bijzondere prestaties. De 5 liter bi-turbo V8 met nieuwe ECU is daarom goed voor een maximaal vermogen van 1.116 pk, de sprint naar 100 km/h duurt 2.8 seconden, 300 km/h is bereikt in 22.5 seconden en de acceleratie stopt bij 400 km/h.

Onbedreigd
Terwijl Koenigsegg op zijn vaste stek zeker niet te klagen heeft over aandacht, staat verderop de nieuwe McLaren P1 en in een andere hal de nieuwe LaFerrari. Een bedreiging is het niet voor de orderboeken volgens Christian von Koenigsegg. Hij verteld dat Koenigsegg klanten verzamelaars zijn, ze zullen waarschijnlijk wel de McLaren en/of Ferrari bestellen, naast een nieuwe Koenigsegg. Voor het aankomende jaar zijn de orderboeken in ieder geval al vol.

Toekomst
Ondertussen werkt Koenigsegg al jaren aan een nieuw motor-concept. Christian von Koenigsegg rijdt inmiddels al 2,5 jaar in een Saab 9-5 voorzien van een test-motorblok die werkt zonder nokkenassen, distributiekettingen of riemen. De kleppen worden bediend door luchtdruk, waarmee het mogelijk is om elke cilinder apart aan te sturen. Wanneer deze technologie zijn weg vindt naar de productie modellen is nog ongewis.

[nggallery id=130]Categorie(ën)