Het masterplan van Musk 2 minutes leestijd

Tesla Motors Model S Elon Musk
Elon Musk doet de dingen graag anders, hij vindt dat het elektrische automerk thuis hoort in Silicon Valley, Palo Alto om precies te zijn. Het debut van de Tesla op de wegen, nu ongeveer 6 jaar geleden, is het eerste wapenfeit van een 4-stappen masterplan. Dit jaar komt het automerk met de Tesla Model S, die kwa prijs past in het luxe segment tussen de Audi A6, Mercedes-Benz E-Klasse en de BMW 5-serie.

Ondernemend
De CEO van Tesla Motors doet niet geheimzinnig over zijn ambities, of over de af te leggen weg om zijn doel te bereiken. De Zuid-Afrikaanse ondernemer verkocht eerder zijn aandelen in PayPal en wist daarmee $ 1.5 miljard te verdienen, een goed startkapitaal voor een een automerk. Volgens hem is het in essentie heel makkelijk om een succesvol auto bouwer te worden.

1. Build a sports car
2. Use that money to build an affordable car
3. Use that money to build an even more affordable car
4. While doing above, also provide zero-emission electric-power generation options

Maar het doel is niet alleen auto’s verkopen en winst maken, Musk heeft een ideaalbeeld waarin hij de huidige wereldwijde infrastructuur blijvend veranderd naar een tijdperk zonder uitlaatgassen.

Fabriek
Op 30 minuten rijden van het Tesla HQ staat de fabriek NUMMI, waar eerst Toyota en GM gezamenlijk auto’s bouwde. In 2010 nam Tesla het grootste gedeelte van de gebouwen over voor een luttele $ 42 miljoen. Mede door een overheidslening van $ 465 miljoen, hoopt Tesla hier 80 Model S’s per dag te kunnen fabriceren. Met een prijs in Amerika van rond de $ 50.000 lijkt dat niet fout te kunnen gaan. Concurrent Fisker wordt geplaagd door slecht nieuws en het model Karma kost ruim $ 100.000.

Conclusie
Voor Tesla is het nu Money in play, succes van de Model S is wat het bedrijf gaat maken of breken. Waar grote bedrijven door een breed modellen gamma een flop kunnen opvangen, blijft het voor Tesla een zijden draadje. Als verkopen van de Model S achterblijven, gaat de stekker uit Tesla.Categorie(ën)