De $ 100 mln Ferrari 250 GTO 3 minutes leestijd

Ferrari 250 GTO 1 million
De afgelopen jaren zijn de prijzen van klassieke auto’s door het dak gegaan, met als hoogtepunt de verkoop van een Ferrari 250 GTO voor $ 52 mln. Dit jaar is de HAGI top-index al met bijna 40% gestegen, wat meer geld aantrekt dan alleen dat van petrolheads. Exclusieve auto’s zijn een stuk betere belegging geworden dan aandelen of goud. Exclusieve auto’s zijn nu ook een speeltje van speculanten. Veroorzaakt dit de eerste ‘bubble’ in de autowereld?

De $ 100 mln GTO

Damien Hirst For the Love of God 100 million Diamond and Platinum Skull

‘For the love of God’…

Het klinkt raar, een auto waar $ 100 miljoen voor wordt betaald, maar het zou zomaar waarheid kunnen worden. Immers is er ook kunst dat eenzelfde prijskaartje draagt. In 2007 kwam het met diamanten aangeklede platina doodshoofd van de Engelse kunstenaar Damien Hirst op de markt voor 100 mln. Helaas voor hem op het moment dat de kunstwereld in een crisis terecht kwam. De bubbel veroorzaakt door kunstigmatig opgedreven prijzen door leningen van veilinghuizen, massaal opkopende handelaren en dubieuze belastingvoordelen, werd doorgeprikt.
Een paar jaar later stabiliseerde de markt zich, mede dankzij koopdrift uit het Midden-Oosten en Azië. In dit korte verloop van feiten zitten veel parallellen met de autowereld. Naast record-verkopen van de Ferrari 250 GTO, zijn prijzen voor andere exclusieve auto’s ook op een record. Bijvoorbeeld dankzij de record veiling van een Ferrari 275 GTB/4, blijven de prijzen omhoog schieten. Dit vertaald zich niet alleen in hoge biedingen op velingen, ook bij onderhandse verkoop worden steeds hogere prijzen geboden.

HAGI voor eigen parochie
Net als bij elk andere index, is er een bedrijf opgestart om inzicht te krijgen in de handel van in dit geval klassieke auto’s. Meerdere indicies worden er bijgehouden met de HAGI Top-Index als belangrijkste graadmeter. Sinds het bestaan van deze index, is de aandacht voor klassieke auto’s door cijfers die een spectaculair rendement laten zien, explosief toegenomen. De aandacht zorgt er natuurlijk voor dat prijzen alleen maar verder stijgen. Op de grafiek hieronder is de periode 2009 tot 2012 te zien, met karakteristieke eindejaars-dip.

HAGI Index Vs Art & Wine

Veelbelovend! (bron: Financial Times)

Wat de gek ervoor geeft, bij Harrods staat deze fles Cognac uit 1789 met een vraagprijs van £ 95.000,-

Wat de gek ervoor geeft, bij Harrods staat deze 1 liter fles Cognac uit 1789 met een vraagprijs van £ 95.000,-

Het $ 100 mln beeldje
Toch is niet alles wat het lijkt. In de kunstwereld zijn prijzen jarenlang kunstmatig hoog gehouden, met als sprekend voorbeeld ‘For the love of God’, het doodshoofd. Dit kunstwerk van Damien Hirst had wel het 100 miljoen prijskaartje, maar niemand heeft het ervoor betaald. De kunstenaar besloot om zijn reputatie (en daarmee waarde van zijn andere werken) te behouden, door het beeldje zelf aan te schaffen middels een ‘investeerders consortium’. Uiteraard werd dat niet gecommuniceerd, aan de buitenwereld werd verteld dat het was verkocht voor de vraagprijs. Ondanks alles is het inmiddels wel een cult-symbool geworden, dat later in financiële hoogtij dagen nog best eens het prijskaartje kan waarmaken.

Cyclus
Het is niet geheel ondenkbaar dat de peperdure exclusieve klassiekers in eenzelfde cyclus gaat terechtkomen als kunst. Dankzij alle aandacht, HAGI indices en de cult-status van sommige auto’s kunnen mensen blind gemaakt worden. Aan alles kan je een prijskaartje hangen, uiteindelijk draait het om wat de gek ervoor geeft. Dat er zich een bubbel aan het vormen is lijkt zeker, iets wat aantoont dat de markt voor exclusieve auto’s inmiddels volwassen is geworden.