Aston Martin 100 jaar 5 minutes leestijd

Aston Martin Vanquish Centenary AM003
Op 15 januari 2013 is het exact 100 jaar geleden dat ingenieurs Lionel Martin en Robert Bamford het automerk Aston Martin begonnen in Henniker Mews, Chelsea, Londen. Uiteraard wordt dit feit groots gevierd, met een groot feest en festiviteiten het hele jaar door. Om de klanten en aficionados van het merk te informeren, is een speciale sectie op de website ingericht.

Oprichting
Bij de oprichting van het autobedrijf Bamford & Martin ltd. door Lionel Martin en Robert Bamford, was het niet eens de intentie om een automerk te beginnen. De auto’s die ze gingen bouwen waren enkel bedoeld voor henzelf, dankzij succesvolle deelname aan de Aston Clinton Hillclimb, werd het bedrijf een jaar later omgedoopt tot Aston Martin.

Aston Martin classic

Na deelname in de Grand Prix begon het einde van de kas in zicht te raken, in 1925 hield Aston Martin op met bestaan. Een jaar later werd er weer nieuw leven geblazen in het merk, om 3 jaar later deel te nemen aan de 24-uur van Le Mans.
In de jaren ’30 ging het voor de wind met Aston Martin, een Le Mans overwinning in zijn klasse deden het imago en de verkopen goed. In 1937 werden er ‘maar liefst’ 140 Aston Martin’s gebouwd.

David Brown
Na WO2 neemt David Brown het roer over, een Engelse industrialist met een duidelijke visie voor de toekomst. Aston Martin begint met het bouwen van de ‘DB’ modellen, terwijl het verhuist naar Hanwort Park, Middlesex. Een overname van Lagonda volgt en Aston Martin begint een iconische sportwagen te worden met modellen zoals de DB2 en door overwinningen gedragen DBR1.
In 1963 maakt de DB5 internationaal furore in de James Bond film Goldfinger, toch houdt het bedrijf op met bestaan na het lanceren van de DB6 die het succes niet kon doorzetten.

Aston-Martin-Centenary-Mille-Miglia-2012-111

Company Developments
In 1972 wordt Aston Martin overgenomen door Company Developments ltd, waarna een nieuw model wordt gepresenteerd, de Aston Martin V8. 3 jaar later volgt een reïncarnatie van Lagonda, met een 4-deurs luxe auto die net als de coupe eerder, geen verdere modelnaam naam draagt. De auto met controversiële styling werd ruim 10 jaar gebouwd, maar slechts 645 modellen verlieten de fabriek. In deze tijd raakte Aston Martin wat ondergesneeuwd door de concurrentie, door het lage verkoop volume was er weinig ruimte voor investeringen in innovatie.

Ford Motor Company
Het bedrijf blijft in de jaren ’80 worstelen voor bestaansrecht, wanneer directeuren Victor Gauntlett en Tim Healey de toekomstplannen uittekenen. In 1986 wordt de V8 Vantage Zagato gelanceerd, waarna autobouwer Ford een 75% aandeel koopt in Aston Martin. 2 jaar later wordt de Virage onthuld, die de inmiddels sterk verouderde V8 opvolgt.

DB is back
Walter Hayes neemt de controle over Aston Martin 1991 en begint gelijk met de ontwikkeling van een volledig nieuw model. Dat volgt in 1993 wanneer de DB7 wordt geïntroduceerd, in hetzelfde jaar koopt Ford de resterende aandelen van Victor Gauntlett. Aston Martin wordt onder de Premier Automotive Group geplaatst en krijgt financiële injecties wat een nieuwe fabriek in Bloxham mogelijk maakt. Daardoor kan Aston Martin de productie flink opschroeven, er rollen meer dan 7000 DB7’s van de productielijn.
Aston-Martin-V12-Vanquish-S-3

Millenium
Na het succes van de DB7 begint een nieuw tijdperk voor Aston Martin, Dr. Ulrich Bez neemt in juli 2000 plaats op de CEO stoel. Op de Autosalon Genève van 2001 presenteert Aston Martin een nieuw icoon, de door Ian Callum ontworpen V12 Vanquish. Ook deze auto blijkt een instant hit en wordt overladen met positieve kritieken. 2 jaar later wordt er opnieuw verhuisd naar Gaydon, waar Aston Martin tot op de dag van vandaag zit. Een jaar later wordt de DB7 opgevolgd door de DB9, die tevens bijzonder positief wordt ontvangen.
Niet veel later wordt de V8 Vantage gepresenteerd, de baby-Aston blijkt ook een verkoopsucces. In hetzelfde jaar keert Aston Martin terug naar het circuit, in samenwerking met ProDrive wordt de DBR9 ontwikkeld. De GT1 klasse van de 24-uur van Le Mans wordt 2x gewonnen, in 2007 en 2008.
Het goede nieuws blijft zich opstapelen als in 2009 de Rapide wordt gepresenteerd, ook de Hyper-car One-77 wordt voor het eerst getoond tijdens de Autosalon Genève. Een jaar later wordt op dezelfde autosalon de stadsauto Cygnet onthuld.

Aston Martin Cygnet

Nieuw Nieuw
Ook dit jaar heeft Aston Martin van zich laten horen, een volledig nieuw ontwikkelde Vanquish is gepresenteerd, alsook de nieuwe DB9. In de nabije toekomst zal er een facelift van de Rapide komen, een nieuwe V8/V12 Vantage zal ook niet lang meer op zich laten wachten.

Hobbels
De weg naar 100 jaar bestaan ging niet zomaar, het was vallen en opstaan waarbij het meermaals is overgenomen, zelfs deze maand nog. Toch heeft het merk op dit moment het grootste en meest complete aanbod ooit in het 100-jarig bestaan. Met de nieuwe aandeelhouder zal het merk zich ongetwijfeld naar een mooie toekomst bewegen.

[nggallery id=123 images=200]

[nggallery id=122 images=200]