Koenigsegg One:1 zet record op Spa-Francorchamps 2 minutes leestijd

Koenigsegg One-1 record run at Spa Francorchamps-1-2
De auto die Koenigsegg gebouwd heeft om records te verbreken heeft zijn eerste wapenfeit gehaald, de One:1 verpletterde het ronde-record voor straat-auto’s op Spa-Francorchamps. Met 2:32.14 is de auto ongeveer 6 seconden sneller dan de McLaren P1, echter zijn de mannen van Koenigsegg niet tevreden en overtuigd dat een ronde sneller kan.

One:1
Al bij de presentatie van het 1360 pk sterke racemonster beloofde Christian van Koenigsegg dat er records verbroken zouden worden. Er werd ingezet op een nieuw Nürburgring record, maar dat voornemen belande in de ijskast wegens het verbod op record-runs door een ongeval eerder dit jaar met dodelijke afloop.

dB Limiet
Elk circuit kent een decibel-limiet, wat een groot probleem voor Koenigsegg bleek. Het record moest verbroken worden tijdens de 2 track-days van RSR Spa (ze waren eerder bij Modena Trackdays). Op de eerste dag was er een 110 dB limiet, die dag werd benut voor het doen van tests en het afstellen van de auto voor een echte poging op dag 2. RSR Spa reserveerde zelfs een slot voor de Koenigsegg One:1 om alleen op de baan te zijn, echter was de dB limiet verlaagd naar 103. De auto bleek luider en een de tijd die was neergezet tijdens de test is het nieuwe record.

Tijden
Officiële ronde tijden van andere merken zijn er niet, wel is met wat research te achterhalen welke auto’s het snelst zijn op het circuit. Tot de Koenigsegg One:1 neerstreek in de Ardennen was dat de McLaren P1 (2:38), gevolgd door de Porsche 918 Spyder (2:40). Robert Serwanski, de coureur van Koenigsegg beloofd dat ze terugkeren naar het circuit voor een echte, definitieve tijd.Categorie