Jules Bianchi 1989-2015 2 minutes leestijd

Formule 1 coureur Jules Bianchi is op 25-jarige leeftijd overleden. De coureur in dienst bij Marussia F1 was 9 maanden in coma na een crash op Suzuka, zijn familie maakte het nieuws vanmorgen wereldkundig. “Jules fought right to the very end, as he always did, but today his battle came to an end. The pain we feel is immense and indescribable.”

Schok
Ondanks dat het overlijden van Bianchi niet onverwacht is, reageert de racewereld geschokt. Steunbetuigingen stromen binnen en het nieuws is inmiddels trending op Twitter. Sinds 1994 is er geen fataal ongeval meer geweest in de Formule 1, dat weekend verongelukte zowel Roland Ratzenberger als Ayrton Senna in de Grand Prix van San Marino op Imola.

Racefamilie
Jules Bianchi was één van de grote beloftes in de Formule 1, afkomstig uit een echte racefamilie, op 3,5 jarige leeftijd begon hij met racen in de karts. In 2009 werd hij als eerste gecontracteerd door het net opgerichte Ferrari Drivers Academy. Dat bewijst het talent van Bianchi, die door experts werd gezien als een potentiële Grand Prix winnaar.

Ervaring
Bianchi was bezig met zijn 2e seizoen als rijder in de Formule 1, na een debuut bij Force India verhuisde hij naar Marussia die gebruik maakte van Ferrari motoren. Zijn beste resultaat haalde hij dat jaar, een 9e plek in de Grand Prix van Monaco, het waren tevens de eerste punten ooit voor het Manor/Marussia Formule 1 team. De Grand Prix van Suzuka was zijn 34e start.

Sky F1 commentator Martin Brundle: “He was a super talent and a lovely kid. He was a very warm personality and he had a great future ahead of him in Formula 1. His life was cut way too short and it’s just very sad and seems such a waste of his talent. The potential was enormous. There isn’t any doubt he would have ended up in a front-running car – probably at Ferrari – and race victories I would say were certain.”

Crash
Het overlijden van Jules Bianchi is een tragedie. Niet in de laatste plaats omdat de crash, een opstapeling van fouten, voorkomen had kunnen en moeten worden. Sinds zijn overlijden is veel veranderd, de safety car wordt veel sneller ingezet en een virtual safety car heeft zijn intrede gedaan in de sport.Categorie(ën)