Bugatti praat over Chiron 2 minutes leestijd

Bugatti Veyron Grand Sport Vitesse Legends Jean Bugatti IAA Frankfurt 2013-1
Presentatie van de laatste Veyron ligt inmiddels al wat maanden achter ons en daarmee kwam gelijk een einde aan de geheimzinnigheid over een opvolger. Op dit moment heeft Bugatti alle handen vrij om te werken aan de Chiron, test wagens zijn gespot op de autobahn en exec’s kunnen meer details prijsgeven. Tot wordt begonnen met de productie van de Chiron zal de fabriek in Molsheim worden verbouwd en uitgebreid voor het nieuwe model.

Winterkorn & Piëch
Het laatste nieuws over de Chiron komt uit een interview van Bild am Sonntag met Martin Winterkorn, de baas van de Volkswagen Group waar Bugatti in zit. De man won recent een gevecht in de boardroom van oudgediende Ferdinand Piëch, die hem een gebrek aan visie verweet. In een zeer lijvig interview toont de 68-jarige Winterkorn zich ook naar de buitenwereld als winnaar door onder andere details over het prestige project Chiron prijs te geven.

5 mule’s
Dat de Veyron fors sneller moet worden staat als een paal boven water, hoe dat moet gaan gebeuren is nog niet zeker. Bugatti heeft 5 mule’s gebouwd, waarmee diverse oplossingen worden getest, wel alle 5 op basis van de W16 8 liter motor, in eenzelfde carbon fiber monocoque constructie als de Veyron.

Ruimte voor verbetering
Het verbeteren van de huidige W16 motor is in beginsel geen moeilijke opgave. In de Veyron maakt deze gebruik van multi-point injectie, toepassen van directe injectie betekend niet alleen meer vermogen, ook minder verbruik van benzine. Ook met de turbo’s is nog veel te winnen, door deze te voorzien van elektrische hulp kan de motor beter ademenen ook bij lage toeren.

Hybride
Maar Bugatti kijkt verder dan alleen elektrische hulp voor de turbo’s, de Chiron zou ook een hybride systeem kunnen huisvesten, wat het totale vermogen richting de 1500 pk brengt. Hoe een hybride systeem toegepast kan worden is ongewis, niet in de laatste plaats omdat Bugatti zelf nog diverse varianten test.

Debuut
Verwacht geen radicaal andere vormgeving van de Chiron, door grotendeels dezelfde techniek zitten de designers van Bugatti vast aan ruwweg dezelfde speelruimte. Dat is geen probleem, want de wagen moet herkenbaar Bugatti blijven.Categorie(ën)