Voorzet op Autobrief 2.0 3 minutes leestijd

Ford GT wegennet Den Haag-1
De overheid doet het rustig aan met autobrief 2.0, het document waarin de nieuwe belastingregels voor auto’s worden bepaald. Staatssecretaris Eric Wiebes zou daarmee eind vorig jaar komen maar dat is uitgesteld tot ‘zomer 2015′, tot die tijd lekt regelmatig nieuws uit over de inhoud daarvan. Voornaamste voorstellen zijn (geleidelijke) afschaffing van BPM, afschaffing van hybride belastingvoordelen én een verhoging van de MRB.

BPM
Nederland is het enige land wat lak heeft aan de Europese regels en de prijs van auto’s verhoogd met BPM / CO2 tax. Deze meerprijs op een auto is echter volledig ontspoord door uitzonderingen zoals op hybride, elektrische wagens en import van tweedehands wagens. Inkomsten voor de schatkist van de BPM is gedaald van € 3,7 mrd in 2010 naar € 1,1 mrd vorig jaar.

Voordelen
Dat voordelen voor hybride wagens gaan verdwijnen is een zekerheid. De wagens worden vaak aangeschaft om te profiteren van de belastingvoordelen, terwijl er in veel gevallen nooit wordt opgeladen via de stekker. Ook worden auto’s onevenredig geraakt door de voordeel-regeling, zo is de BPM op een Porsche 918 Spyder supercar € 589,- (0,7% van de waarde) terwijl voor een Subaru WRX STI € 38.000,- (90% van de waarde) belasting moet worden betaald. Deze 2 voorbeelden zijn dan absolute uitschieters van het systeem, vooral de zakelijke rijders die alleen belastingvoordeel misbruiken is velen een doorn in het oog. Iets wat meer uitleg behoeft.

Wanhoop
De plug-in hybrid is populair in slechts één land in Europa, Nederland. In 2013 was 11% van de totale autoverkoop een plug-in hybrid omdat deze geheel is vrijgesteld van bijtelling voor zakelijke rijders. Inmiddels is 2% van het wagenpark hybride of elektrisch aangedreven, op het moment dat de belastingvoordelen worden afgeschaft, zal de verkoop volledig instorten en komen op een niveau vergelijkbaar met landen om ons heen. Investeringen in infrastructuur voor het laden zoals bijvoorbeeld laadstations langs de snelweg en laadpalen bij parkeerplaatsen zullen op termijn misschien wel weggegooid geld blijken. De rekenkamer telde 87 fiscale regelingen om ‘positief gedrag’ te stimuleren, dat kost de schatkist jaarlijks € 18,5 mrd, van het meerendeel van de regelingen is onbekend of het effect sorteert, voor de plug-in hybrid auto’s kan wel met zekerheid gezegd worden dat het niet het beoogde effect bereikt. Experts zoals Carros hoofdredacteur Carlo Brantsen wijzen al lange tijd op de waanzin van de regeling, Wiebes lijkt nu eindelijk ontvankelijk voor de kritiek.

Gefaseerd
Het verloren geld van de geleidelijke afschaffing van BPM en versobering van stimulering van lage uitstoot wagens moet natuurlijk ergens terug gehaald worden. Hoogst waarschijnlijk zal dit worden gehaald bij een verhoging van de motor rijtuigen belasting en gefaseerde afschaffing van belasting voordelen voor hybride wagens. Doelstelling van autobrief 2.0 is dat wijzigingen in belastingen voor voertuigen budgetair neutraal blijven.Categorie