Reithofer vreest voor koppositie BMW 2 minutes leestijd

BMW CEO Norbert Reithofer Geneva Motor Show Autosalon 2013 BMW i3-1
Al decennia is BMW marktleider in het luxeauto-segment, wat betreft aantal verkopen wel te verstaan. Bij de presentatie van de jaarcijfers over 2014 heeft CEO Norbert Reithofer echter zijn vrees uitgesproken voor de koppositie. De laatste jaren groeien concurrenten Mercedes-Benz en Audi harder dan BMW, daarom legt BMW de prioriteiten nu anders, naar de wens van de klant.

Elektrisch
Elk jaar houden de CEO’s van autobouwers een persconferentie om het afgelopen jaar en de toekomst te bespreken. Norbert Reithofer, CEO van BMW legde in het begin van zijn speech vooral de nadruk op elektrisch rijden, met de i3 als focuspunt. Het model is niet alleen belangrijk voor de gehele ontwikkeling binnen de BMW Group, het laat ook de politieke verschillen zien van de markten waar de auto wordt verkocht. 4 op de 5 i3 kopers zijn nieuwe klanten van BMW, maar met een totaal van 17.800 verkochte ‘i’ modellen, staat dat niet in vergelijking tot de 1,8 miljoen wagens die zijn verkocht. De gehele BMW Group (BMW M: 45.000 – Mini: 302.000 – Rolls Royce: 4.063) verkocht ruim 2,1 miljoen wagens.

2015
Dit jaar had BMW weinig spectaculairs op de Autosalon van Genève, een 2-serie Gran Tourer stond centraal. De auto is onderdeel van een expansieplan waarbij dit jaar 15 nieuwe modellen of upgrades op de markt komen. Naast de 2-serie Gran Tourer zullen ook auto’s op de markt verschijnen die eerder zijn gepresenteerd, zoals de 2-serie cabrio en gefacelifte 6-serie en 1-serie.

Toekomstmuziek
Norbert Reithofer wil een lange termijn visie hanteren voor het bepalen van de strategie, als eerste punt draagt hij de fabrieken aan. De recent geopende fabriek in Araquari, Brazilië, en een nieuw te bouwen fabriek in Mexico die in 2019 operatief moet zijn. Technologie speelt een grote rol bij BMW, ze willen Connected Drive verder uitbreiden, met een focus op privacy, veiligheid en gemak. Een voortrekkersrol in autonoom rijden wil BMW niet op zich nemen, Norbert Reithofer heeft vragen, maar beantwoord ze niet.

100-jarig bestaan
In 2016 bestaat BMW 100 jaar, dat vraagt natuurlijk om nu voorbereidingen te treffen op een feestje. Iets waar Norbert Reithofer zich niet mee bezig gaat houden, want na ruim 8 jaar houdt de CEO het voor gezien en draagt op 13 mei het stokje over aan Harald Krüger.Categorie