Giedo van der Garde wint rechtszaak tegen Sauber 3 minutes leestijd

Sauber F1 Team Giedo van der Garde 2015 Australian Grand Prix Melbourne
De rechtbank in Australië heeft Giedo van der Garde in het gelijk gesteld in een zaak tegen het Sauber F1 team. Inzet van de zaak is een stoeltje voor het 2015 seizoen waarvoor de partijen een overeenkomst hebben getekend. Sauber heeft eenzijdig die deal aan de kant geschoven en Felipe Nasr een stoeltje beloofd voor een zak met sponsorgeld. Sauber heeft direct hoger beroep aangetekend, tot die tijd blijft het ongewis wie nu plaats gaat nemen in de bolide voor de Grand Prix van Australië.

Getekend
Medio vorig jaar tekende Giedo van der Garde voor het Sauber F1 Team, een deal waar weinig aandacht aan werd besteed. Ook tijdens de testsessies in Jerez en Barcelona bleef de Nederlander buiten de wagen en buiten de cameralenzen. Hij liet het aankomen op een rechtszaak op het laatste moment in Australië, maar had al een gewonnen zaak voor het arbirtragetribunaal in Zwitserland op zak.

Motivatie
Boze tongen beweren nu dat het Giedo van der Garde niet gaat om een racestoeltje, maar om een schadevergoeding voor contractbreuk door Sauber. Met miljardair en schoonvader Marcel Boekhoorn achter zich, lijkt dit niet aannemelijk. Het had een strategie kunnen zijn tot vorige week, toen Manor Grand Prix zijn 2 coureurs voorstelde waardoor er geen stoeltje meer over is in het 2015 Formule 1 kampioenschap.

Gevaarlijk
Het Sauber F1 Team lijkt ondertussen op geen wijze voornemens om Giedo van der Garde te laten starten tijdens de Grand Prix van Australië. Teambaas Monisha Kaltenborn zegt zelfs dat het te gevaarlijk zou zijn om de Nederlander te laten rijden. De auto is afgesteld op de 2 coureurs die zijn voorgesteld, Giedo van der Garde heeft nog geen meter gereden met de nieuwe F1 bolide. In een persverklaring stelt de dame dat: “Wat we in ieder geval niet kunnen doen, is de veiligheid van het team en de andere coureurs op het circuit in gevaar brengen, door iemand zonder voorbereiding in een auto te zetten die is afgesteld op twee andere coureurs”. Het op maat maken van een zitje duurt overigens ruim een week.

Hoger beroep
Het wordt nu allemaal erg kort dag, morgen volgt een uitspraak in hoger beroep. Dan wordt duidelijk of Giedo van der Garde al de volgende dag plaats kan nemen in de nieuwe Sauber C34. Ondertussen worstelt Sauber met het veiligheidsaspect en wachten de advocaten van Felipe Nasr en Marcus Ericsson geduldig af of zij een zaak tegen Sauber kunnen gaan voeren.

Update: Zojuist is in hoger beroep geoordeeld dat de uitspraak ongewijzigd blijft. Sauber F1 Teambaas Monisha Kaltenborn zit nu in een lastig parket, met 3 contractueel vastgelegde coureurs voor 2 stoeltjes.

Update 2: Giedo van der Garde heeft aan het ANP een telefonische reactie gegeven: “Ik hoop dat Sauber nu zo snel mogelijk contact opneemt”. Ook roemt hij de rechtbank van Australië, die in korte tijd de zaak behandelde: “Ik ben de rechtbank in Victoria heel dankbaar dat ze alles zo snel hebben gedaan hier, ik ben daar erg blij mee.” Maar meest opvallende is de koers die Giedo van der Garde uitzet, wanneer Sauber op vrijdag ochtend voor 10:30 nog niets heeft gedaan, wil Van der Garde beslag kunnen leggen op de bezittingen van het team.Categorie