Andy Palmer wil vooruit met Aston Martin 2 minutes leestijd

Aston Martin DBX Concept Andy Palmer Aston Martin stakeholders Autosalon Geneva Motor Show 2015-1
Halverwege vorig jaar nam Andy Palmer het roer van Aston Martin over van Ulrich Bez, die ruim 13 de scepter zwaaide. In die tijd groeide het merk uit tot stijlicoon, met de immens populaire DB9, werd het onlosmakelijk verbonden met James Bond en keerde het terug naar zelfstandigheid. Zaken gaan dus niet slecht, maar Andy Palmer gaat vol in de aanval, er wordt een nieuwe weg ingeslagen.

De komst
Dat Dr. Ulrich Bez kon gaan genieten van zijn pensioen was al even duidelijk, een geschikte opvolger was er echter nog niet. De ambitieuze Andy Palmer was toen werkzaam bij Nissan, verantwoordelijk voor bijvoorbeeld de Leaf en het GT-R programma. Dat hij als Engelsman nooit CEO zou worden bij Nissan was een obstakel, de vacature voor CEO was daarom hem op het lijf geschreven.

Behoudend
Veel bleef hetzelfde bij Aston Martin in de periode 2003 – 2013, het succesvolle, kenmerkende Aston Martin design werd wat uitgemolken. Er waren wel wat bijzondere uitstapjes zoals de V12 Zagato en One-77 en er waren concept cars zoals de Lagonda die in 2009 werd getoond aan de wereldpers. Maar Aston Martin bleef trouw aan de niche waarin het opereerde, het bleef bij gelimiteerde productie of proefballonetjes. Iets waar Andy Palmer tijdens de pers conferentie op de 2015 Genève Motor Show korte metten mee maakte, het merk moet vooruit en gedurfde beslissingen maken om te groeien.
In 2007 wist Aston Martin nog 7300 modellen te bouwen en verkopen, vorig jaar bleef de teller steken op ongeveer 4000 stuks, het marktsegment raakt verzadigd.

“If we stay with the business as usual, we are artificially restricting Aston Martin to a limited customer offer, and therefore to a volume incapable of allowing us to fund a continual renewed contemporary portfolio.”

Aanbod
Het zullen geen loze woorden zijn van Andy Palmer, Aston Martin heeft een volledig nieuw ontworpen stand en maar liefst 4 primeurs, de Vantage GT3, Vulcan, DBX Concept en Lagonda Taraf. Al met al maakt dat indruk. Tijdens de pers conferentie werd vaak gerefereerd naar de bijzondere historie en magie van het merk, een DNA dat vanuit de basis moet worden vergroot. Het merk moet zijn modellengamma uitbreiden om bestaansrecht te houden.

Toekomst
Aston Martin heeft al de Vanquish en Rapide vernieuwd, ook is begonnen met het uitbreiden van ‘Q’, de personaliseringafdeling van Aston Martin. In de nabije toekomst zal de DB9 worden vervangen voor een volledig nieuw ontwikkeld model, een sportieve cross-over met 4 deuren is ook slechts een kwestie van tijd.Categorie(ën)